Tekstila atkritumu izmantošana skaņas absorbcijas materiālu izstrādē - Siltumēns, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darbā “Tekstila atkritumu izmantošana skaņas absorbcijas materiālu izstrādē” ir pētīta iespēja izmantot tekstila atkritumus kā izejmateriālu skaņu absorbējošu materiālu izgatavošanā, uzsverot šo pieeju kā daļu no ilgtspējīgas aprites ekonomikas veicināšanas. Tika izveidoti materiālu paraugi no dažādiem šķiedru veidiem – kokvilnas, vilnas, lina, poliestera un jaukta sastāva tekstila - un kombinēti ar dažādām saistvielām. Paraugi tika testēti laboratorijā, izmantojot impedances cauruli, lai novērtētu skaņas absorbcijas spēju zemajās, vidējās un augstajās frekvencēs. Datu analīzei izmantota dispersijas analīzes metode, lai noteiktu, vai starp materiāliem pastāv statistiski nozīmīgas atšķirības. Rezultātu sadaļa apstiprina, ka vairāki pārstrādāta tekstila materiālu veidi spēj nodrošināt labu skaņas absorbciju. Tas novērots īpaši augstajās frekvencēs. Pētījums apstiprina, ka tekstila atkritumu atkārtota izmantošana skaņas absorbcijas risinājumos var būt labs solis ceļā uz videi draudzīgākiem un inovatīvākiem būvniecības un interjera materiāliem, kas var uzlabot mums apkārt esošo vidi. Darba mērķis bija izpētīt tekstila atkritumu piemērotību skaņas absorbcijas materiālu izstrādei ilgtspējīgas attīstības un aprites ekonomikas kontekstā.

The master thesis "Sustainable Use of Textile Waste in the Development of Sound Absorbing Materials" explores the possibility of using textile waste as a raw material to produce sound absorbing materials, highlighting this approach as part of the promotion of a sustainable and circular economy. The samples of materials were made from different types of fibres - cotton, wool, linen, polyester and mixed textiles - and combined with different binders. The samples were tested in the laboratory using an impedance tube to assess their sound absorption capacity at low, medium and high frequencies. Analysis of variance was used to analyse the data to determine whether there were statistically significant differences between the materials. The results section confirms that several types of recycled textile materials are capable of providing good sound absorption. This is observed particularly at higher frequencies, which are similar to or even better than conventional materials. The study shows that the reuse of textile waste in sound absorption solutions can be a good step towards more environmentally friendly and innovative building and interior materials that can improve the environment around us. The aim of this work was to investigate the suitability of textile waste for the development of sound absorbing materials in the context of sustainable development and circular economy.
Sustainable Use of Textile Waste in the Development of Sound Absorbing Materials
Keywords: Vides zinātne; ilgtspējīga attīstība; skaņas absorbcijas materiāli; aprites ekonomika; pārstrāde; tekstils