Banku krīzes un restrukturizācijas pieredze Baltijas valstīs - Petkūna, Signija (Latvijas Universitāte, 2020)
Diplomdarba tēma ir banku krīzes un restrukturizācijas pieredze Baltijas valstīs. Problēmas būtība ir daudzo krīžu un restrukturizācijas gadījumi Baltijas valstīs un to ietekme uz banku sektora darbību un stabilitāti. Diplomdarba mērķis ir analizēt datus par banku krīžu un restrukturizācijas pieredzi Baltijas valstīs un salīdzinot iegūtos datus izdarīt secinājumus par Latvijas banku krīzēm un restrukturizācijām, un izvirzīt priekšlikumus, lai samazinātu krīžu iespējamību Latvijas bankās, un izstrādāt risinājumus efektīvai banku krīzes pārvarēšanai Latvijā. Diplomdarba pirmajā nodaļā tiek apskatīta teorija par banku krīzēm un restrukturizāciju, tiek izprasta banku sistēma, to nozīme ekonomikā, banku tiesības, to kontrole un uzraudzība. Otrajā nodaļā tiek pētīta Baltijas valstu banku vēsture no 1991. gadam līdz 2008. gadam, tiek analizēti dati par lielākajām banku krīzēm Baltijas valstīs un izanalizēta situācija banku sektorā pēc krīzes, to sekas un cēloņi. Trešajā nodaļā autore, balstoties uz otrās nodaļas iegūtajiem datiem, salīdzina iegūtos datus un izanalizē Latvijas banku sistēmas krīzes un restrukturizāciju un analizē banku krīzes risinājumus Latvijas banku sektorā. Balstoties uz pētījuma analīzi autore izstrādāja secinājumus un priekšlikumus par banku krīžu un restrukturizāciju efektīvu pārvarēšanu un iespējamiem risinājumiem Latvijas banku sektorā.

Theme of thesis is “Experience of banking crisis and restructuring in the Baltic States” The essence of the problem is the cases of many crises and restructuring in the Baltic States and their impact on banking operations. The aim of the diploma thesis is to analyze data on banking crisis and restructuring experience in the Baltic States and compare the obtained data to draw conclusions about Latvian banking crises and restructuring and put forward proposals to reduce the likelihood of crises in Latvian banks and develop solutions for effective banking crisis management in Latvia. The first chapter of the diploma thesis deals with the theory of banking crises and restructuring, understands the banking system, their role in the economy, banking rights, their control and supervision. The second chapter examines the history of the Baltic banks from 1991 to 2008, analyzes the data on the major banking crises in the Baltic States and analyzes the situation in the banking sector after the crisis, its consequences and causes. In the third chapter, the author, based on the data obtained in the second chapter, compares the obtained data and analyzes the crisis and restructuring of the Latvian banking system and analyzes the solutions to the banking crisis in the Latvian banking sector. Based on the analysis of the research, the author developed conclusions and proposals on effective management of banking crises and restructuring and possible solutions in the Latvian banking sector.
Experience of banking crisis and restructuring in the Baltic States
Keywords: Ekonomika; Bankas; Banku krīzes; Banku restrukturizācijas; Baltijas valstis