Urīna metabolītu profilu izmaiņas stacionētiem COVID-19 pacientiem atveseļošanās laikā - Pelcmane, Līva (Latvijas Universitāte, 2024)
Stacionēti COVID-19 pacienti bieži saskaras ar ilgstošām komplikācijām, tai skaitā izmaiņām nieru funkcionalitātē. Lai izprastu mehānismus, kas iesaistīti ilgstošu COVID-19 komplikāciju attīstībā un pacientu atveseļošanās gaitā, tika veikta pacientu urīnu paraugu metabolītu analīze ar HILIC-MS un uz magnētiskām lodītēm balstīts multiplekss imūntests nieru bojājumu biomarķieru kvantificēšanai. Pētījumam ir longitudināls dizains, COVID-19 pacientu urīna paraugi ievākti akūtajā fāzē, mēnesi un 3 mēnešus vēlāk. Ar lineārās regresijas analīzi tika identificēti 11 statistiski nozīmīgi izmainīti metabolīti, starp tiem dažādi karnitīni, kas varētu liecināt par izmaiņām mitohondriju funkcionalitātē. Kā arī pieci nieru bojājumu biomarķieri tika noteikti kā statistiski būtiski izmainīti visos laika punktos, liecinot par ilgstošiem nieru bojājumiem.

Hospitalized COVID-19 patients often experience long-term complications, including changes in kidney function. To understand the mechanisms involved in the development of long-term COVID-19 complications and the recovery of patients, analysis of patient urine samples with HILIC-MS and magnetic bead-based multiplex immune test for quantifying biomarkers of kidney lesions were performed. The study has a longitudinal design, with urine samples collected of COVID-19 patients in the acute phase, a month and 3 months later. A linear regression analysis identified 11 statistically significantly changed metabolites, among them different carnitines, which could indicate changes in mitochondrial function. As well as 5 biomarkers of kidney lesions were identified as statistically significantly altered at all timepoints, suggesting long-term kidney lesions.
Urine metabolite profile changes in hospitalized COVID-19 patients during recovery period
Keywords: Bioloģija; COVID-19; urīna metaboloms; SARS-CoV-2; nieru bojājumu biomarķieri; HILIC-MS