Purvu attīstība Ropažu līdzenumā: Lielkangaru purva piemērs - Savickis, Pēteris (Latvijas Universitāte, 2016)
Pēteris Savickis ,,Purvu attīstība Ropažu līdzenumā – Lielkangaru purva piemērs”. Bakalaura darbs. Rīga, Latvijas Universitāte, Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte, Ģeogrāfijas nodaļa. 42. lpp. 2016. Bakalaura darba izstrādes gaitā tika analizēta informācija par Ropažu līdzenuma purviem ar mērķi noskaidrot purvu attīstību šajā dabas apvidū. Lai labāk izprastu līdzenuma purvu attīstības raksturu un gaitu pētīti Lielkangaru purva nogulumu slāņi. Lauka darbos iegūtajiem nogulumu paraugiem LU ĢZZF Kvartārvides laboratorijā tika veikta kūdras sadalīšanās pakāpes, kūdras botāniskā sastāva un karsēšanas zudumu analīze. Iegūtie rezultāti liecina, ka purvs sācis veidoties uz glaciolimniskiem, smilts nogulumiem un tā attīstības gaitā mainījušies nogulumu veidošanās apstākļi. Mainoties holocēna klimatam mainījās arī Lielkangaru purva, kā arī Ropažu līdzenuma purvu attīstības gaita. Kā rezultātā Lielkangaru purva apakšslānī atrodas zemā tipa kūdra, bet augšējā slānī augstā tipa kūdra. Līdzīga mainība ir notikusi arī Dzelves-Kroņa purvā, bet šis purvs ir sācis veidoties vēlāk nekā Lielkangaru purvs, tādēļ tur nav novērojams zemā tipa kūdras slānis.

Savickis, P. 2016. Mire development in the Ropaži Plain: Lielkangari Mire as an example. Bachelor’s Thesis. University of Latvia, Faculty of Geography and Earth sciences, department of Geogrphy. 42. p. In the frame of Bachelor’s work Lielkangari Mire deposits were investigated, which gives information about this exact Mire development and similar Mires development in Ropaži plain. Lielkangari Mire deposits were investigated by peat decomposition rate, peat botanical composition and loss-on-ignition analysis which have been made in Laboratory of Quaternary Geography Faculty of Geography and Earth Sciences, University of Latvia. Through the time in Lielkangari Mire development sediments changed their formation conditions. Through changing holocene climate changed Lielkangari Mire and Ropaži Plain Mires turf development. In result Lielkangari Mire bottom layer is covered in sapric peat but in top layer turf is fibric. Similar changes happened in Dzelves-Kroņa Mire but this mire started to develop later than Lielkangari Mire. Thats why in bottom layer of Dzelves-Kroņa Mire there is fibric turf sediments. Studies results proves that mire has been developing on glaciolimnic sand sediments.
Mire development in Ropaži Plain area: example of Lielkangari mire
Keywords: Ģeogrāfija; kūdras botāniskais sastāvs; sadalīšanās pakāpe; karsēšanas zudumu analīze