Sociālie pakalpojumi pusaudžiem ar uzvedības problēmām novados ārpus Rīgas - Kupča, Ilze (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba temats ir Sociālie pakalpojumi pusaudžiem ar uzvedības problēmām novados ārpus Rīgas. Darba mērķis ir noskaidrot, kādi sociālie pakalpojumi tiek sniegti pusaudžiem ar uzvedības problēmām novados ārpus Rīgas. Par pētījuma metodi darba autore izvēlējusies kvalitatīvā pētījuma metodi, par dizainu izvēlēta gadījuma analīze. Kā datu vākšanas metode izmantotas daļēji strukturētas intervijas ar speciālistiem, kas veic darbu ar pusaudžiem ar uzvedības problēmām. Iegūto datu analīze balstās uz tematisko analīzi. Teorētiskā bāze balstīta uz ekoloģisko sistēmu, resiliences, kā arī sociālās mācīšanās teorijām. Bakalaura darbs sastāv no sešām nodaļām. Pirmās četras nodaļas ir teorētiskās nodaļas, piektajā nodaļā tiek aprakstīta metodoloģija, un sestajā nodaļā tiek veikta empīriskā pētījuma rezultātu analīze. Pētījums atklāj, ka sociālo pakalpojumu pieejamība dažādās Latvijas pilsētās un novados ir nevienlīdzīga. Bakalaura darba noslēgumā tiek sniegti nepieciešamie risinājumi sociālajā darbā ar pusaudžiem, kuriem ir uzvedības problēmas, uzlabošanai.

The topic of the bachelor thesis is Social services for adolescents with behavioral problems in counties outside Riga. The purpose of study is to find out what social services are provided to adolescent with behavioral problems in counties outside of Riga. The author of the work has chosen the qualitative research method as the research method, case analysis has been chosen as the design. Semi-structured interviews with specialists working with adolescents with behavioral problems were used as a data collection method. The analysis of the obtained data is based on thematic analysis. The theoretical base is based on ecological system, resilience, and social learning theories. The bachelor thesis consists of six chapters. The first four chapters are theoretical chapters, the fifth chapter describes the methodology, and the sixth chapter analyzes the results of the empirical study. The study reveals that the availability of social services is unequal in different cities and regions of Latvia. At the end of the bachelor's thesis, the necessary solutions for improving social work with adolescents who have behavioral problems are presented.
Social services for adolescents with behavioral problems in counties outside Riga
Keywords: Sociālā politika un sociālā darba organizācija; sociālie pakalpojumi; pusaudžu vecumposms; uzvedības problēmas; sociālā mācīšanās