Arodveselības riski strādājošajiem kokapstrādē un veselības veicināšanas pasākumi - Vīle-Bērziņa, Zane (Latvijas Universitāte, 2019)
“ Arodveselības riski strādājošajiem kokapstrādē un veselības veicināšanas pasākumi”. Darba autore : Zane Vīle-Bērziņa. Darba zinātniskā vadītāja: Dr. med.,asociētā profesore Ženija Roja. Darbs izklāstīts uz 83 lpp., ietver: 38 attēlus, 5 tabulas, 11 pielikumus, 30 informatīvos avotus. Maģistra darba struktūra veidota no četrām daļām. Pirmajā daļā apkopota un analizēta literatūra par darba vides riskiem kokapstrādē un to ietekmi uz arodslimību attīstību Latvijā, kā arī to galvenos rašanās cēloņus salīdzināt ar SIA “JELD-WEN LATVIJA” arodslimību rašanās cēloņiem. Literatūras analīze uzrāda , ka galvenie arodsalimšanu rašānās celoņi ir pārlieku lielā fiziska slodze un ergonomiskie riski, kas veicina skeleta- muskuļu- saistaudu arodsalimšanu veidošanos. Otrajā daļā norādītas izmantotās metodes , kuru mērķis ir apkopotu viedokli par esošajiem arodriskiem darba vietā un noskaidrotu darbinieku darbspējas, kopējo veselības stāvokli un ikdienas paradumus, kā arī veikt darba vides risku novērtēšanu darba vietās , kur konstatētas arodsalimšanas. Trešajā daļā veikt darba vides risku novērtējumu izmantojot izvēlētās novērtēšanas metodes un apkopot nodarbināto aptauju anketu rezultāti. Ceturtā daļa ietver preventīvos pasākumus un praktiskās rekomendācijas. Iegūtie pētījuma rezultāti ļauj secināt, kad kokapstrādē pieteikto arodsaslimšanu galvenais iemesls ir kaitīgo darba vides riska faktoru ilgtermiņa iedarbība. Pētāmajā uzņēmumā palielināta fiziska slodze, slikti ergonomiskie aptākļi , darbinieku vidējais vecums un dzīvesveids ir arodsalimšanu rašanās galvenie celoņi. Izmnatotas metodes : Aptaujas anektas , Somijas 5 baļļu metode, Trokšņa līmeņa noteikšana, Slodzes galveno rādītāju metode, Ergonomisko risku ātrās ekspozīcijas kontrole, Darbspēju indeksa noteikšanas metode, NIOSH vienādojums.

Occupational health risks for woodworking workers and health promotion measures. Author: Zane Vīle-Bērziņa. Supervisor: LU Associate Professor, Dr. med. Ženija Roja. The master’s thesis is outlined in 83 pages, contains 38 pictures, 5 tables, 11 appendicies, 30 information sources. The master’s thesis structure created of four parts. The first part summarizes and analyzes the literature on work environment risks in wood processing and their impact on the development of occupational diseases in Latvia, as well as the main causes of their occurrence compared to the causes of occupational diseases of SIA “JELD-WEN LATVIJA”. Literature analysis shows that the main causes of occupational strain are excessive physical exertion and ergonomic risks that contribute to skeletal musculoskeletal contraction. The second part describes the methods used to summarize the views of existing occupational workers in the workplace and to find out the working capacity of the employees, their overall health and routine habits, as well as to assess the risks of the work environment in the workplace where the identified occupations are detected. In the third part, to perform the work environment risk assessment using selected assessment methods and summarize the results of the employee surveys. The fourth part includes preventive measures and practical recommendations. The results of the study suggest that the main cause of occupational diseases reported in wood processing is the long-term effects of risk factors for the working environment. In the researched company, increased physical load, poor ergonomic cover, average age of employees and lifestyles are the main pillars of occupational diseases. Used methods: forms, Finnish 5-point method, Determination of noise, Key indicator method – SGR-B, Quick Exposure check, Working capacity index, NIOSH equation
Occupational health risks for emploees in woodworking industry and health promotion measures
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; Kokapstrāde; Arodslimības; Ergonomiskie riski; Veselīgs dzīvesveids; Veselības veicināšana