Sporta spēļu tablo rakstzīmju atpazīšanas programma - Kokins, Renārs (Latvijas Universitāte, 2023)
Mūsdienās arvien vairāk lietas tiek straumētas internetā un to spēj darīt ikviens. Viena no lietām, kuru patstāvīgi straumē un bieži skatās, ir sporta spēles. Sporta spēļu straumēšana tiek nodrošināta šādi - kameras tiek savienotas ar datoru, kurā strādā straumēšanas programmatūra un šī programma sūta datus uz straumēšanas serveri, kurš to rāda skatītājiem. Jebkurš spēj palaist straumēšanas programmatūru, pieslēgt kameras un translēt savu sporta spēļu tiešraidi, bet ja operators vēlas nodrošināt digitālo tablo, kurā rāda spēļu rezultātu, viņam ir manuāli jāmaina rezultāts un jāaptur vai jāatsāk laiks pašam. Kvalifikācijas darbā tiek veidota lietotne "ScoreboardOCR", kura spēj atvieglot operatora darbu un pati nolasa rezultātu no īstā sporta spēļu tablo ar kameras palīdzību, saglabā šos datus uz datora, lai tos varētu izmantot straumēšanas programmā un rādīt digitālo tablo, kurš pats atjaunojas bez operatora palīdzības. Darba izveidē tika izmantots Qt6 ietvars, OpenCV attēlapstrādes bibliotēka, XML grafiskajai videi un C++ programmas loģikai. Lietotne tika veidota Windows un GNU/Linux operētājsistēmai.

Sports game scoreboard character recognition program. Nowdays a lot of things are getting streamed online and anybody can do it. One of the things, which has always been streamed, is sports games. Sports game streaming is done like this - digital cameras are connected to a computer, which is running streaming software and this program sends video data to a streaming server, which serves/shows this stream to users. Anybody can run streaming software, connect cameras and start a sports game livestream, but if the operator wants to show a digital scoreboard with game results, he needs to manually change time and score which is time consuming and error prone. In this qualification work a program "ScoreboardOCR" was developed, which is capable of making operators' work easier by reading data with a camera from a real life scoreboard, save this data to streaming computer, so that this data could be used in livestreaming software to show a digital scoreboard which updates automatically without the help of the operator. For "ScoreboardOCR" development a framework Qt6 was used, OpenCV library for image manipulation, XML for GUI creation and C++ was used for main program logic. Program was developed for Windows and GNU/Linux operating systems.
Sports game scoreboard character recognition program
Keywords: Datorzinātne; qt6; opencv; cpp; straumēšana; sporta spēles