Māsu pieredze no vardarbības cietušo bērnu aprūpē - Ivanova, Egija (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba tēma- Māsu pieredze no vardarbības cietušo bērnu aprūpē. Tēmas aktualitāti nosaka bērnu, kas cietuši no vardarbības, skaita pieaugums. No vardarbības mūsdienās cieš ļoti daudz bērnu. Māsu pieredze bērnu aprūpē ir svarīgs faktors bērna veselības stāvokļa uzlabošanā. Darba mērķis ir izzināt māsu pieredzi no vardarbības cietušo bērnu aprūpē. Pētniecības uzdevumi ir veikt teorētiskās literatūras analīzi par māsu pieredzi no vardarbības cietušo bērnu aprūpi, analizēt D. Oremas pašaprūpes vajadzību teoriju, saistībā ar bakalaura darba tēmu, pētījuma intervijas jautājumu izveidošana, veikt respondentu atlasi, veikt pētījumu, analizēt rezultātus un izdarīt secinājumus. Pētījumā iesaistīto māsu pieredze ir veidojusies no teorētiskajām zināšanām, darba pieredzes un kolēģu padomiem. Pētniecības jautājums: Kāda ir māsu pieredze no vardarbības cietušo bērnu aprūpē? Pētniecības instruments: strukturēta intervija. Pētniecības metode: kvalitatīvā metode. Pētījuma rezultāti parāda to, ka māsu pieredzei ir svarīga loma no vardarbības cietušo bērnu aprūpē. Māsas uzņemas rūpes par bērnu, jo bērnam pastāv pašaprūpes trūkums. Atslēgvārdi: māsas pieredze, vardarbība, aprūpe, kvalitatīvā metode.

Bachelor thesis- Nurses experience of child care who suffered from violence. Topicality is determined by children growth, who suffered from violence. A lot of children suffer from violence in nowadays. Nurses expierence is an important factor of improving children health condition. The aim is to cognize nurses expierence of child care who suffered from violence. The tasks of the bachelor thesis are: to analyze the literature about nurses expierence of child care who suffered from violence, to analyze D. Orems theory of self care deficite in conjunction with the topic of the bachelor thesis, to creat the questions of research interview, select respondents, conduct research, gather and analyze the results of research and make conclusion. The research involved nursing expierence has evolved from theoretical knowledge, work experience and fellow advice. Research question: What is the nursing experience of abused children care? Research tool: structured interview. Method of the research: qualitative research method. The results of research show that the role of nurses, who take care of children, who suffered from violence, is important. Nurses take care of the children, because there is a child self-care deficit. Keywords: nurses expierence, violence, care, qualitative method.
Nurses Experience of Child Care Who Suffered from Violence
Keywords: Medicīna; māsas pieredze; vardarbība; aprūpe; kvalitatīvā metode