Fonētiskie stila izteiksmes līdzekļi Dž. R. R. Tolkīna darbā "Gredzenu pavēlnieks" - Brilte, Zane (Latvijas Universitāte, 2020)
J.R.R. Tolkīna “Gredzenu Pavēlnieks” ir īpašs ne tikai ar to, ko panāca fantāzijas žanrā, bet arī izceļas ar savu specifisko valodu un stilu. Šī darba mērķis bija izpētīt fonētiskos mākslinieciskos līdzekļus pirmajā no trīs “Gredzenu Pavēlnieka” grāmatām un saprast kāda ir šo izteiksmes līdzekļu funkcija. Izmantotās pētījuma metodes šajā darbā bija Kvalitatīvā satura analīze un Discriptīvā analīže. Satura analīze palīdzēja šos fonētiskos izteiksmes līdzekļus identificēt, savukārt discriptīvā analīze tika izmantota lai varētu raksturot fonētisko māksliniecisko izteiksmes līdzekļu labākās īpašības un kādas funkcijas tie pilda šajā grāmatā, savukārt satura analīze palīdzēja šos Pētijuma rezultāti atklāja, ka Alitēriju Tolkīns ļoti specifiski izmanto veidojot personvārdus, savukārt. Onomatopeja tiek izmantota lai radītu specifisku efektu un visbiežāk viens un tas pats vārds rada līdzīgu efektu. Tomēr galvenā nozīme fonētiskajiem mākslinieciskajiem izteiksmes līdzekļiem ir lai radītu ritmisku lasījumu un lai lasītājam būtu vieglāk uztvert Tolkīna vēstījumu.

“Lord of the Rings” by J.R.R. Tolkien is special not just because of it’s accomplishments within the genre of fantasy, but it is also special with its specific language style. The purpose of this thesis was to research phonetic stylistic devices within the first book out of three and to understand what is the function of these phonetic stylistic devices. The methodology of this research was Qualitative Content analysis and Descriptive analysis. Content analysis was used to help spot phonetic SD and to see them better within the story. Descriptive analysis on the other hand was used to describe phonetic stylistic devices features and their function within LOTR. Research revealed, that onomatopoeia often used similar words to describe the same effect. While other interesting feature was alliteration usage while creating proper nouns. However, the main purpose of these phonetic stylistic devices is to create a rhythmic reading and it serves to the reader so that they can understand text more easy.
Phonetic Stylistic means in "The Lord of the Rings" by J. R. R. Tolkien
Keywords: Valodniecība; Tolkīns; Gredzenu pavēlnieks; Fonētiskie mākslinieciskie izteiksmes līdzekļi; Onompatopeja; Aliterija