Darba līguma grozīšana - Strazdiņš, Raimonds (Latvijas Universitāte, 2013)
Maģistra darba tēma: „Darba līguma grozīšana”. Darba mērķis ir aplūkot tos jautājumus, kas jāievēro, lai nodrošinātu darba līguma grozīšanu atbilstoši darba tiesisko attiecību normatīvo aktu prasībām. Minētā tēma „Darba līguma grozīšana” izvēlēta laikā, kad Latvijas Republikā ikdienas leksikā parādījās tāds jēdziens kā „ekonomiskā krīze”, kā rezultātā kā privātajā tā arī sabiedriskajā un vispārējās valdības sektorā strauji izplatījās darba devēju un darbinieku nodarbinātības tiesisko attiecību izvērtēšana, pārskatīšana tai skaitā – darba līgumu grozīšana. Nav noslēpums, ka liela daļa darbinieku un darba devēju darba tiesiskās attiecības ir nodibinājuši, neievērojot darba līguma rakstveida formu, un tādēļ līdzējiem ir apgrūtinoši veikt grozījumus darba līgumā un pašiem praktiski pārliecināties par veiktajiem grozījumiem. Lai nepieļautu kļūdas grozot pastāvošās tiesiskās attiecības, un darba līguma grozījumus veiktu atbilstoši darba tiesisko attiecību normatīvo aktu prasībām, darbā ir aplūkoti tādi jautājumi kā: -darba līguma rakstveida formas prasību ievērošana kā priekšnoteikums darījuma spēka esamībai; -darba līguma būtisko sastāvdaļu esamība kā priekšnosacījums darba līguma grozīšanai; -darba līgumā paredzēto noteikumu izmainīšana, neizbeidzot darba tiesiskās attiecības. Tāpat, darbā ir aplūkoti jautājumi, kas kļuva aktuāli jo īpaši ekonomiskās krīzes apstākļos, t. sk., darba likuma piemērošana nodarbinātības tiesiskajās attiecībās, kas nav darba tiesiskās attiecības.

Master’s thesis theme is „Amendment of contract of employment”. The aim of the thesis is to look at those issues to be observed to ensure the amendment of the contract of employment in accordance with the requirements of the laws and regulations of the employment relationship. Thesis “Amendment of contract of employment” selected at a time when the Republic of Latvia of everyday parlance appeared the concept as “economic crisis”, as a result in the private as well as public and general sector spread rapidly employers and employees’ evaluation and review of the employment relationship, including the amendment of contract of employment. It is no secret that a large part of the employee and employer the employment relationship is established, disregard of the employment contract written form, and therefore the contracting parties are cumbersome to amend the contract of employment and the practically make sure of the amendments. To prevent mistakes by amending existing legal relationship and make the amendments to the employment contract in accordance with the requirements of the laws and regulations of the employment relationship, thesis addresses issues such as: -Employment contract in written form in compliance with requirement as a precondition for the validity of the transaction; -The existence of the essential components of the employment contract as a precondition for the amendment; -Changing existing rules of contract of employment, without ending employment relationship. Also, the thesis deals with issues which became actual in particular economic crisis included the employment law enforcement employment relationship, which is not the legal employment relationship.
Work agreement changes
Keywords: Juridiskā zinātne