Mirstības tabulu izlīdzināšana - Dāmis, Artis (Latvijas Universitāte, 2012)
Visi mēģinājumi radīt universālu analītisku mirstības likumu, kas dotu labu tuvinājumu visam vecumu diapazonam dažādām valstīm un dažādiem laika posmiem, ir bijuši nesekmīgi. Tā kā mirstības tendences mēdz būt tik atšķirīgas, un mirstības likumi uzrāda atšķirīgu precizitāti dažādām vecumu grupām, tad praksē tiek izmantotas esošo likumu dažādas kombinācijas un modifikācijas. Latvijas Republikas Centrālā statistikas pārvaldē iegūtie mirstības novērtējumi, izmantojot Heligmana-Pollarda mirstības likumu, deva neatbilstošus rezultātus. Darbā tiek novērtēta Latvijas mirstības tabulu izlīdzināšanas kvalitāte, izmantojot Čebiševa un Ležandra polinomu rindas, kā arī vienu no visplašāk pielietotajiem analītiskajiem mirstības likumiem: Heligmana - Pollarda likumu, izmantojot programmu ''R''.

All attempts to creat an universal analytical law of mortality, which would produce a good approximation for complete range of age in the different countries and different periods, have been unsuccessful. Since the mortality trends tend to be so different, and the mortality laws show different accuracy for different age groups. Hence in the practical research are used combinations and modifications of mortality laws. Central Statistical Bureau of Latvia by using Heligman - Pollard's mortality law, achieved inadequate results. The aim of this work is to evaluate quality of Latvian life tables smoothing, using Chebyshev and Legendre polynomial series, as well as one of the most widely known analytical laws of mortality: Heligman-Pollard mortality law. The calculations are done by use of program ''R''.
Graduation of Life Tables
Keywords: Matemātika