Retīnskābes ietekme uz TGF-beta2 proteīna sekrēciju un gēna ekspresiju cilvēka un cāļasirds mezenhimālo cilmes šūnu kultūrās. - Kungs, Jānis (Latvijas Universitāte, 2009)
Retīnskābe (RA) ir A vitamīna aktīvā forma, kas regulē vairākus dzīvības procesus embrioģenēzes un arī organisma dzīves laikā. Šī darba mērķis bija salīdzināt retīnskābes iedarbību divu dažādu sugu līdzīga tipa šūnās. Pētījuma gaitā tika noteiktas TGFβ2 proteīna sekrēcijas un gēna ekspresijas izmaiņas trīs cilvēka sirds mezenhimālas cilmes šūnu līnijās un divās cāļu sirds meznehimālas šūnu līnijās, kuras kultivētas barotnēs ar divām dažādām RA koncentrācijām.. TGFβ2 ir citokīns un viens no TGFβ signālceļa ligandiem, kam ir plašs iedarbības spektrs, ieskaitot arī sirds attīstību. Iegūtie dati norāda uz RA dažādo mijiedarbību ar TGFβ2 divu dažādu sugu līdzīga tipa šūnās. Darbs izstrādāts Latvijas Universitātes Bioanalītisko metožu laboratorijā no 2008. gada jūlija līdz 2009. gada maijam.

Retinoic acid (RA) is an active form of vitamin A which regulates vital processes both in embriogenesis, and during the life. The aim of this research was to compare the effect of RA on two different species similar cell types. During the research TGFβ2 protein secretion and gene expression changes were determined in three human heart mesenchymal stem cell lines and two avian heart mesenchymal cell lines which were cultivated in media with two different RA concentrations. TGFβ2 is a citokine and one of the ligands in TGFβ pathway which has a wide range of influence, including a role in heart morphogenesis. Acquired data points out the different interactions between RA and TGFβ2 in similar cell types of two different species. The work was done in Laboratory of Bioanalytical methods, University of Latvia from july, 2008, till may, 2009.
The effect of retinoic acid on TGF-beta2 protein secretion and gene expression inhuman and avian heart mesenchimal stem cell cultures.
Keywords: Bioloģija