Erika Ādamsona daiļrades procesa raksturojums (dzejas tekstu analīze) - Filipsone, Dana (Latvijas Universitāte, 2008)
Bakalaura darba „Erika Ādamsona daiļrades procesa raksturojums (dzejas tekstu analīze)” pamatā ir Erika Ādamsona dzejas detalizēta analīze, galvenokārt izmantojot biogrāfisko, strukturālo un interpretējošo metodi. Atsevišķās nodaļās un apakšnodaļās aplūkoti jautājumi, kuriem tieša ietekme uz radošo procesu: dzejnieka estētiskie uzskati, dzīves fakti, personība, literārās darbības laika pārskats literatūrvēsturiskajā kontekstā. Izvērstāk aplūkota Erika Ādamsona pēdējo mūža gadu dzeja, jo liela daļa no šī perioda dzejas plašākam lasītāju lokam nav zināmi, vairums no tiem nav publicēti. Tie pieejami manuskriptu veidā Rakstniecības, teātra un mūzikas muzejā Erika Ādamsona kolekcijā. Līdzās Erika Ādamsona pēdējo gadu daiļrades analīzei dots arī plašāks krājuma „Sapņu pīpe” ieceru, uzmetumu, melnrakstu, variantu salīdzinājums ar publicētajiem dzejoļiem. Krājuma „Sapņu pīpe” dzejoļu tapšanas procesu varēja pētīt detalizētāk, pateicoties plašajam arhīva materiālu klāstam. Atsevišķos gadījumos bakalaura darbā izmantoti plaši citējumi, lai sniegtu lasītājam argumentētāku un plašāku kontekstu ar pārējo izpētes materiālu. Bakalaura darba pielikumā aplūkojami Erika Ādamsona rokrakstu paraugi. Pētījuma rezultātā tika konkretizēti individuāla daiļrades procesa posmi, panākta lielāka izpratne par pabeigta daiļdarba būtību, noskaidroti E.Ādamsona dzejas tapšanas procesu veicinoši un kavējoši faktori. Atslēgvārdi: daiļrade, process, analīze, dzeja, Eriks Ādamsons.

The bachelor’s thesis “Features of Eriks Ādamsons’ Creative Process (Analysis of Poetry))” provides a detailed analysis of the poetry by Eriks Ādamsons, mostly using the biographic, structural and interpretive methods. Specific chapters and subchapters explore the issues having a direct impact on a creative work: the esthetic views of the poet, real – life facts, personality, and overview of the literary activities within the literary and historical context. The author examines in detail the poetry Eriks Ādamsons wrote during his last years of life, because the wider range of readers are not familiar with a considerable share of his works of that period, and most of these works have not been published. They are available as manuscripts in the collection of Eriks Ādamsons with the Museum of literature, theater and music. Along with the analysis of the creative work by Eriks Ādamsons of late years the author presents a wider comparison of the ideas, sketches, drafts and versions of the collection “Dream pipe” (“Sapņu pīpe”) with the published poems. The creative process behind the collection “Dream pipe” could be explored in detail thanks to a wide choice of the archive files. On separate occasions the bachelor’s thesis includes wide quotations to provide the reader with a better substantiated and deeper context in relation to the other research material. The appendix to the bachelor’s thesis includes the samples of the handwriting by Eriks Ādamsons. As the result of the research the author has specified the stages of the individual creative work, achieved a better understanding of the essence of the completed work of art and established the factors that have contributed and obstructed the creative work of writing poetry by Eriks Ādamsons. Keywords: creative work, process, analysis, poetry, Eriks Ādamsons.
Features of Eriks Ādamsons’ Creative Process (Analysis of Poetry)
Keywords: Filoloģija