Darba algas lielumu noteicošie faktori un darba algas dinamika Latvijā. - Jurisone, Alise (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darbu “Darba algas lielumu noteicošie faktori un darba algas dinamika Latvijā’’ izstrādāja Alise Jurisone bakalaura grāda iegūšanai. Darba mērķis ir izanalizēt darba samaksu Latvijas darba tirgū, noteikt algu lielumu ietekmējošos faktorus, salīdzināt darba samaksu ar citām valstīm un sniegt priekšlikumus vadītājiem . Mērķa sasniegšanai, autors ir izvirzījis šādus darba uzdevumus: •raksturot darba tirgus un darba samaksas teorētiskos aspektus; •analizēt darba samaksas tendences Latvijas darba tirgū; •pētīt galvenos darba algas lielumu noteicošos faktorus; •analizēt Latvijas darba tirgus prognozes; •salīdzināt Latvijas darba samaksas tendences ar citām valstīm; •veikt ekspertu intervijas, lai noskaidrotu ekspertu domas par darba algu ietekmējošajiem faktoriem Latvijā. Darba izstrādē izmantotas pētījuma metodes: monogrāfiskā metode (aprakstošā metode), abstrakti loģiskā metode, statistisko pētījumu metode, salīdzināšana, ekonomiskā analīze, grafiskā metode un kvalitatīvā metode (ekspertu intervija). Pirmajā nodaļā apkopoti literatūras avotos sniegtie viedokļi par darba tirgu un darba samaksas jēdzienu, iedalījumu un ietekmējošiem faktoriem, lai raksturotu darba tirgus un darba samaksas teorētiskos aspektus. Otrajā nodaļā autore ir aprakstījusi darba algas lielumu noteicošos faktorus, kurā ir iekļauts Latvijas darba tirgus vispārējais raksturojums, darba algas pa sektoriem, darba algas ietekmējošo faktoru analīze un kopumā statistikas dati par situāciju Latvijas darba tirgū, kā arī salīdzināta Latvijas minimālā un vidējā darba alga ar citām Eiropas valstīm. Darba trešajā nodaļā autore ir veikusi kvalitatīvo pētījuma metodi un veikusi ekspertu intervijas, noskaidrojot ekspertu viedokli par iegūtajiem datiem un esošo situāciju valstī. Darba rezultātā tika veikti secinājumi un sniegti priekšlikumi vadītājiem. Bakalaura darbs sastāv no 65 lappusēm, 2 tabulām un 27 attēliem. Darba izstrādāšanai tika izmantoti 41 informācijas avots. Atslēgas vārdi: darba alga, darbaspēks, minimālā darba alga, vidējā darba alga, nodarbinātība, bezdarbs

The bachelor's thesis "Factors Determining the Amount of Salary and the Dynamics of Salary in Latvia" was developed by Alise Jurisone for obtaining a bachelor's degree. The aim of the work is to analyse wages in the Latvian labour market, determine all the major influencing factors, compare wages with other countries and provide suggestions to managers. To achieve the goal, the author has set the following tasks: • describe the theoretical aspects of the labour market and wages; • to analyse wage trends in the Latvian labour market; • to study the main factors determining the amount of salary; • to analyse Latvian labour market forecasts; • to compare Latvian wage trends with other countries; • to conduct expert interviews in order to find out the opinions of experts on the factors influencing wages in Latvia. Research methods used in the development of the work: monographic method (descriptive method), abstract logical method, statistical research method, comparison, economic analysis, graphical method and qualitative method (expert interview). The first chapter summarizes the views provided in the literature on the labour market and the concept, division and influencing factors of wages in order to describe the theoretical aspects of the labour market and wages. In the second chapter, the author describes the largest wage remark factor, which includes general characteristics of the Latvian labour market, wages by sectors, analysis of factors influencing wages and general statistical data on the situation in the Latvian labour market, as well as compared with the Latvian minimum and average wages with such European countries. In the third chapter, the author has conducted a qualitative research method and conducted expert interviews, determining the opinion of experts on the obtained data and in the current country. Due to the work, operational conclusions were made, and suggestions were given to managers. The bachelor's thesis consists of 65 pages, 2 tables and 27 images. For the development of the work only 41 sources of information. Keywords: salary, labour market, minimum wage, average wage, employment, unemployment
Factors determining the size of wages and wage dynamics in Latvia.
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; darba alga; darbaspēks; minimālā darba alga; vidējā darba alga; nodarbinātība