Personības iezīmes, uztvertais sociālais atbalsts un pašefektivitātes izjūta cilvēkiem ar un bez hroniskām slimībām - Melne, Ieva (Latvijas Universitāte, 2015)
Šī maģistra darba mērķis ir noskaidrot personības iezīmju, uztvertā sociālā atbalsta un pašefektivitātes atšķirības cilvēkiem ar un bez hroniskām slimībām. Kā pētījuma jautājumi tika izvirzīti: vai pastāv atšķirības personības iezīmju, uztvertā sociālā atbalsta un pašefektivitātes izjūtā cilvēkiem ar un bez hroniskām slimībām? Kāda ir saistība starp personības iezīmēm, uztverto sociālo atbalstu un pašefektivitātes izjūtu cilvēkiem ar un bezhroniskām slimībām un vai pastāv atšķirības starp šīm korelācijām? Pētījuma dalībnieki ir 50 cilvēki, kuri slimo ar hroniskām slimībām un 50 cilvēki, kuri ir veseli, vecumā no 18 līdz 50 gadiem. Pētījuma rezultāti uzrāda statistiski nozīmīgas atšķirības pašefektivitātes izjūtā un uztvertā sociālā atbalstā no draugiem; personības iezīmes – atvērtība, apzinīgums un neirotisms veido statistiski nozīmīgas saistības ar pašefektivitātes izjūtu abās grupās. Cilvēku, kuri slimo ar hroniskām slimībām, grupā personības iezīme ekstraversija veido statistiski nozīmīgas saistības ar uztverto sociālo atbalstu no draugiem. Savukārt starp abu grupu korelācijām nepastāv statistiski nozīmīgas atšķirības.

Goal of this Master’s Thesis is to find out personality traits, perceived social support and sense of self-efficacy differences between people with and without chronic diseases. The study questions raises: whether there are differences in personality traits, perceived social support and self-efficacy experienced by people with and without chronic diseases? What is the relationship between personality traits, perceived social support and self-efficacy for people with and without chronic diseases and whether there are differences between these correlations? Participants of the study are 50 people suffering from chronic diseases and 50 people who are not suffernig from chronic diseases, aged between 18 and 50 years. The study results show a statistically significant difference in self-efficacy and perceived social support from friends; personality traits - openness, conscientiousness and neurotism consists of statistically significant relationships with self-efficacy in both groups. People who are suffering from chronic diseases personality trait extraversion constitute a statistically significant relationship with perceived social support from friends. By contrast, correlations between the two groups, there is no statistically significant differences in the commitment.
Personality traits, perceived social support and self-efficacy in people with and without chronic diseases
Keywords: Psiholoģija; personības iezīmes; uztvertais sociālais atbalsts; pašefektivitātes izjūta; hroniska slimība