Īsas un ilgstošas darbības ß2 – agonistu un ipatropija bromīda ietekme uz slāpekļa oksīda līmeni izelpas gaisā pacientiem ar bronhiālo astmu un veseliem brīvprātīgajiem - Balode, Zanda (Latvijas Universitāte, 2010)
Par pētījuma mērķi izvirzījām noskaidrot kā bronhus dilatējoši medikamenti ietekmē eNO izdalīšanos, kā arī novērtēt sakarību starp eNO un plaušu funkcionālajiem rādītājiem pirms un pēc medikamenta lietošanas pacientiem ar BA un veseliem brīvprātīgajiem. Pētījumā tika iekļauti 10 pacienti ar vieglu BA, kas nelieto IKS un 13 veseli brīvprātīgie. Visiem pētījumā dalībniekiem tika nozīmētas četras vizītes. Vizītes laikā vispirms tika veikts eNO mērījums, kam sekoja spirogrāfija un tika dots viens no četriem medikamentiem placebo, salbutamols (200 μg), formoterols (24 μg) vai ipratropija bromīds (36 μg). Pēc 30 min. tika atkārtoti mērīts eNO un veikta atkārtota spirogrāfija. Ticama sakarība starp eNO un plaušu funkcionālajiem rādītājiem FVC, FEV1, FEV1/FVC%, un FEF 25-75 pacientiem ar vieglu BA pirms medikamentu lietošanas netika konstatēta. Pacientiem ar BA visi bronhus dilatējošie medikamenti statistiski ticami paplašināja elpceļus, palielinot rādītājus FEV1 %, FEV1/FVC% un FEF 25-75%, bet tikai formoterols izsauca arī eNO pieaugumu procentos 19,8±17,0 (p<0.05) un pozitīvu korelāciju starp ΔeNO un pārmaiņām SP rādītājos Δ FEV1/FVC% (p=0,014, r=0,743) un ΔFEF 25-75 (p=0,045, r=0,644). Mūsu iegūtie rezultāti liecina, ka nav tiešas saistības starp bronhus dilatējošu medikamentu izsauktu elpceļu paplašināšanos un eNO izdalīšanos, bet ir selektīva reakcija uz dažiem bronhus dilatējošiem medikamentiem, kas izsauc eNO pieaugumu gan veselo, gan pacientu grupā ar BA. Atslēgas vārdi: bronhiālā astma, izelpotais slēpekļa oksīds, spirogrāfija, īsas un ilgas darbības β2 adrenoreceptoru agonisti, ipratropija bromīds.

Effect of salbutamol, formoterol and ipratropium bromide on exhaled nitric oxide in asthmatic patients and healthy volunteers The aim of this study was to determine whether eNO production could be modified by changes of airways calibre after treatment with salbutamol, formoterol and ipratropium bromide in mild asthmatic subjects and healthy volunteers. NO output was measured in the exhaled air of 13 steroid-naive mild asthmatics and 10 healthy volunteers. All participants had to undergo four appointments. During a visit we measured eNO production and perform spirography before and 30 min. after salbutamol (200 μg), formoterol (24 μg), ipratropium bromide (36 μg) and placebo. A significant correlation between eNO and lungs functional indicators FVC, FEV1, FEV1/FVC%, and FEF 25-75 before the intake of drugs among the patients with BA was not established. Among the patients with BA, all bronchial dilatators enlarge airways with a statistical credibility, increasing the indicators FEV1 %, FEV1/FVC% and FEF 25-75, but only formoterol triggered the increase of eNO 19.8±17.0 (p<0.05) per cent and a positive correlation between ΔeNO and a change in SP indicators Δ FEV1/FVC% (p=0.014, r=0.743) and ΔFEF 25-75 (p=0.045, r=0.644). Our results show that there is no direct correlation between the enlargement of airways caused by bronchi enlarging medications and the secretion of eNO, but it is rather a selective reaction to some bronchi enlarging drugs, which triggers eNO increase among the healthy volunteers and the BA patients alike. Key words: Bronchial asthma, exhaled nitric oxide, spirometry, β2- adrenoceptor agonists, ipratropium bromide
Effect of salbutamol, formoterol and ipratropium bromide on exhaled nitric oxide in asthamitc patients and healthy volunteers
Keywords: Farmācija