Mātes un bērna arhetips Annas Auziņas dzejā - Rozenkopfa, Aija (Latvijas Universitāte, 2008)
Mātes un bērna arhetips Annas Auziņas dzejā. analītiskā psiholoģija mātes arhetips animas arhetips bērna arhetips interekstualitāte Dzejnieces Annas Auziņas dzeja bakalaura darbā interpretēta, izmantojot Karla Gustava Junga arhetipu teoriju. Tiek analizēta sievietes tēla specifika, mātes arhetipa mākslinieciskā realizācija, bērna tēla un bērnības motīva aktualizācija A.Auziņas dzejoļu krājumos „Atšķirtie dārzi”, „Slēpotāji bučojas sniegā”, arī publikācijās „Valodas, kuras nepārklājas” un „Forši jau tie citroni būtu”. Atsevišķā nodaļā pētīts A.Auziņas personības atspoguļojums dzejā, apskatītas intertekstuālas norādes kā dzejnieces personību un daiļradi raksturojošas pazīmes dzejā. Tiek secinās, ka dzejnieces pirmais dzejoļu krājums „Atšķirtie dārzi” piesātināts ar dažādiem simboliem un abstrahētiem tēliem, savukārt otrais – „Slēpotāji bučojas sniegā”- akcentē ilgas pēc pagājušās jaunības un bērna ienākšanu ikdienā. Atsevišķos dzejoļos saskatāma iniciācijas rituāla atveide, Z.Freida definētā Elektras kompleksa iezīmes, kuras akcentē mītisko slāni A.Auziņas dzejā.

The archetipical poetrayal of mother and child in the poetry of Anna Auzina. Analytical psichology archetype of a mother archetype of anima archetype of a child intertextuality In the bachelor work the poetry of a poetess Anna Auziņa is interpreted using the archetypical theory of Gustavs Junga. The specific of a woman’s image, the artistic realization of mother’s archetype, the topicality of a child and childhood have been analyzed in such poetry collections of A. Auziņa: “Detached Gardens”, “Skiers Kissing in Snow”, also in publications “Languages which doesn’t Overlap” and “Those Citrons would be Great”. In the other chapter the reflection of Anna’s Auziņa’s individuality has been researched, intertextual references looked upon. The author has come to conclusions that the first poetry collection of the poetess- “Detached Gardens”- is saturated with different symbols and abstracted images, but the second – “Skiers Kissing in Snow” emphasizes longings for the youth that has gone and child’s coming in a weekday. In particular poems the reproduction of initiation rite, features of Z.Freid’s Elektra complex, which emphasizes the mytical layer in the poetry of Anna Auziņa, is distinguishable.
Arhetypal Portrayal of Mother and Child in the Poetry of Anna Auziņa
Keywords: Filoloģija