Ar brīvības atņemšanas uz mūžu notiesāto personu resocializācija - Klāva, Krista (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba “Ar brīvības atņemšanas uz mūžu notiesāto personu resocializācija” mērķis ir dot ar brīvības atņemšanas uz mūžu notiesāto personu resocializācijas īpatnību teorētisku ieskatu, veikt tiesiskā regulējuma analīzi Latvijā, norādot uz praksē pastāvošo situāciju un tās problēmām. Autore darbā analizē resocializācijas līdzekļu pasākumu kopuma pieejamību un īstenošanas īpatnības uz mūžu notiesātajām personām. Lai sasniegtu bakalaura darba mērķi, autore analizēja juridisko literatūru, nacionālos un starptautiskos normatīvos aktus, tiesu nolēmumus un apmeklēja Daugavgrīvas cietumu, kurā sodu izcieš uz mūžu notiesātās personas. Pētījuma rezultāti liecina, ka ieslodzījuma vietas apstākļu un režīma ierobežojošie faktori ietekmē resocializācijas pasākumu pieejamību un īstenošanu. Ieguvumi no iesaistīšanās resocializācijas pasākumos uzlabo pielāgošanās mehānismus, attīsta jaunas zināšanas un vairo finansiālo neatkarību, piešķir dzīvei cietumā jēgu, nodrošina mērķtiecīgas nodarbes, sagatavo notiesāto personu dzīvei sabiedrībā u.c. Ir nepieciešams nodrošināt resocializācijas pasākumus, kuri ir īpaši paredzēti un atbilst uz mūžu notiesāto personu vajadzībām. Autore bakalaura darba ietvaros sniedz konkrētus priekšlikums uz mūžu notiesāto resocializācijas tiesiskajam regulējumam Latvijas normatīvajos aktos, lai kvalitatīvāk, efektīvāk un ātrāk sasniegtu sodu izpildes mērķi un resocializācijas procesa mērķi. Atslēgvārdi: kriminālsods, brīvības atņemšana uz mūžu, notiesātie, resocializācija, brīvības atņemšanas iestāde.

The aim of bachelor paper “Resocialization of Persons Sentenced to Life Imprisonment” is to give a theoretical insight to the distinctive features of resocialization of persons sentenced to life and to research the current legislation in Latvia emphasizing the practice of the current situation and its problems. The author analyzes the peculiarities of available resocialization instruments and their implementation for life-sentenced persons. To achieve the aim of bachelor paper the author analized legal literature, national and international laws and regulations, jurisprudence, visited Daugavgrīvas prison where life imprisonment is carried out. The study results suggest, that limits set by environmental and regime factors have impact on availability and implementation of resocialization. The benefits from involvement in resocialization include enhanced coping mechanisms, the development of new knowledge and financial independence, providing meaning for life, keeping inmates occupied, prepares prisoner for life in society etc. Resocialization elements must be developed so that they are specifically targeted to the unique needs of the life prisoners. Specific suggestions are made for legislation of resocialization of people who are sentenced to life imprisonment to achieve aim of resocilization and enforcement aim of penalties more faster, efficiently and in better quality. Key words: criminal penalty, life imprisonment, convicts, resocialization, prison.
Resocialization of Persons Sentenced to Life Imprisonment
Keywords: Juridiskā zinātne; kriminālsods; brīvības atņemšana uz mūžu; notiesātie; resocializācija; brīvības atņemšanas iestāde