Dekolonizācijas process Britu impērijā 20.gadsimta 40.-60.gados: Centrālāfrikas Federācijas, Indijas un Nigērijas piemēri - Gailišs, Eduards (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba tēma ir “Dekolonizācijas process Britu impērijā 20. gadsimta 40. – 60. gados: Centrālāfrikas Federācijas, Indijas un Nigērijas piemēri.” Darba autors: Eduards Gailišs – Vēstures bakalaura 3. kursa students. Darba vadītājs: Dr. habil. hist. profesors Antonijs Zunda. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt dekolonizācijas procesa problēmas un rezultātus Britu impērijā 20. gadsimta 40. līdz 60. gados izmantojot Indijas, Nigērijas un Centrālāfrikas Federācijas piemērus. Pirmajā nodaļā, lai iepazīstinātu ar dekolonizācijas procesu, tiek īsumā aplūkoti dekolonizācijas cēloņi pasaulē un Britu impērijā. Tiek raksturota dažādu ārēju faktoru ietekme uz dekolonizāciju. Lai saprastu Britu impērijas dekolonizācijas attīstības tendences, darbā tiek aplūkotas Britu impērijas koloniālās politikas izmaiņas laika gaitā no 40. līdz 60. gadiem. Galvenā uzmanība pārējās nodaļās tiek veltīta Nigērijas, Indijas un Centrālāfrikas Federācijas dekolonizācijas problēmu izpētei un novērtēšanai. Darba gaitā tika iezīmētas gan Britu impērijas nozīmīgākās dekolonizācijas problēmas, gan aplūkota konkrēto koloniju neatkarības gaita, norises organizācija un rezultāti. Darba gaitā tika secināts, ka •Dekolonizāciju pasaulē un Britu impērijā veicināja Otrā pasaules kara rezultāti, impēriju novājināšanās, koloniju iedzīvotāju neatkarības kustību izveide un pašnoteikšanās ideālu pārnešana uz kolonijām. •Britu impērijas dekolonizāciju visvairāk veicināja Britu koloniālās politikas izmaiņas 40. līdz 60. gados, kas ar periodiskām atkāpēm, tomēr virzījās uz koloniju neatkarību sagatavošanu un īstenošanu. •Indijas dekolonizācijā liela loma bija neatkarības kustību izmantotajām nevardarbīgās pretošanās metodēm, kā arī konfliktam starp musulmaņiem un hinduistiem, kas lika Britu administrācijai paātrināt neatkarību, lai izvairītos no iekšēja kara kolonijā. •Nozīmīgākās Nigērijas dekolonizācijas problēmas bija politiskas nācijas trūkums, lielais un mazais reģionālisms. Par spīti demokrātisku tradīciju iedibināšanai Nigērijā, tā piedzīvoja militārus apvērsumus un pilsoņu karus pēc neatkarības. •Nozīmīgākās Centrālāfrikas Federācijas dekolonizācijas problēmas bija vietējās baltādaino elites nevēlēšanās zaudēt privilēģijas, neatkarības kustību sašķeltība un ārēju reģionālu spēku nevēlēšanās pieļaut konstitucionālas izmaiņas Dienvidrodēzijā.

The tittle of the work: “Decolonization process of British Empire in 40s – 60s: case studies of Central African Federation, Nigerian and Indian.” The author: Eduards Gailišs. Supervisor of the work: Dr. habil.hist. professor Antonijs Zunda. The aim of the work: Identify and analyze problems and results of decolonization process in British Empire 40s. - 60.s based on examples of Nigeria, India and Central African Federation. In the first chapter, causes of decolonization are examined in the British Empire. Some exterior factors are also taken into account. Colonial policy changes from forties till sixties in the British Empire are taken under serious view, to understand British decolonization tendencies. The main attention in the work is focused on problems and results of independence in British Nigeria, India and Central African Federation. The research follows British colonial policy, independence movements in specific colonies, and independence process itself. Conclusions: •Decolonization in the World and the British Empire was caused mainly by Second World War results, self – determination principle introduction in the colonial world, weakening of Empires and creation of independence movements in colonies. •The British decolonization were mainly influenced by British colonial policy changes from forties till sixties, which moved empire closer to disintegration. •Non – violent methods were important in the independence process of British India. Conflict between Muslim and Hindu communities accelerated the decolonization. •Lack of political nation, regionalism and tribalism were the main problems of British Nigeria’s independence process. Despite of democratic practice during the independence process, Nigeria suffered from civil war and military coups after the independence. •The main problems of Central African Federation disintegration and decolonization were interests of local white elite, which defended it’s privileges. Other factors, which delayed independence of federal states, were disintegration of independence movements and interests of regional exterior actors and states like Portuguese Mozambique and Republic of South Africa, which didn’t want to see constitutional changes in Rhodesia’s and Nyasaland.
Decolonization process of British Empire in 1940s-1960s: case studies of Central African Federation, Nigerian and Indian
Keywords: Vēsture; Dekolonizācija; Pašnoteikšanās; Demokrātisks; Reģionālisms