Propargilaizvietotāju saturošu 4 (N-alkilpiridil) - 1,4 - dihidropiridīna atvasinājumu iegūšana un īpašību pētījumi - Jēkabsone, Madara (Latvijas Universitāte, 2014)
Propargilaizvietotāju saturošu 4-(N-alkilpiridil)-1,4-dihidropiridīna atvasinājumu iegūšana un īpašību pētījumi. Jēkabsone M. zinātniskais vadītājs doktorants, M.Sc. Ruciņš M. Bakalaura darbs, 43 lappuses, 32 attēli, 1 tabula, 62 literatūras avoti. Latviešu valodā. 1,4-DIHIDROPIRIDĪNI, PROPARGILGRUPA, ANTIOKSIDANTU AKTIVITĀTE, ANTIRADIKĀLĀ AKTIVITĀTE Sintezēts bis(prop-2-inil)2,6-dimetil-4-(3-piridil)-1,4-dihidropiridīna-3,5-dikarboksilāts, kura struktūra pilnībā pierādīta ar rentgenstruktūras analīzi. Veiktas bis(prop-2-inil)2,6-dimetil-4-(3-piridil)-1,4-dihidropiridīna-3,5-dikarboksilāta piridīnaizvietotāja kvaternizācijas reakcijas ar dažāda garuma alkilhalogenīdiem. Dots savienojumu fiziko-ķīmisko īpašību apraksts, veikta sintezēto savienojumu antioksidantu aktivitātes noteikšana, izmantojot fosfomolibdēna kompleksa metodi un antiradikālās aktivitātes noteikšana, izmantojot 1,1-difenil-2-pikrilhidrazil brīvo radikāļu metodi.

Synthesis and studies of properties of propargyl moiety containing 4-(N-alkylpyridyl)-1,4-dihydropyridine derivatives. Jekabsone M., supervisor doctorant M. Sc. Ruciņš M. Bachelor degree thesis, 43 pages, 32 figures, 1 table 62 literature references. In Latvian. 1,4-DIHYDROPYRIDINES, PROPARGYL GROUP, ANTIOXIDANT ACTIVITY, ANTIRADICAL ACTIVITY Bis(prop-2-ynyl) 2,6-dimethyl-4-(3-pyridyl)-1,4-dihydropyridine-3,5-dicarboxylate was synthesised and structure fully established by X-ray analysis. Quaternization reactions of pyridine moiety of bis(prop-2-ynyl) 2,6-dimethyl-4-(3-pyridyl)-1,4-dihydropyridine-3,5-dicarboxylate were carried out with alkyl halides of different lengths. Physico-chemical properties of synthesised compounds are given, phosphomolybden complex method was used for the evaluation of antioxidant activity and 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazine free radicals scavenging test was used for the evaluation of antiradical activity of synthesised compounds.
Synthesis of propargyl substituent containing 4 (4-alkylpyridiyl) - 1,4 - dihydropyridine derivates and studies of properties
Keywords: Farmācija