Līdzmantinieku savstarpējās attiecības un mantojuma dalīšana - Vugule, Dace (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darbā „Līdzmantinieku savstarpējās attiecības un mantojuma dalīšana” sniegts Civillikuma regulējuma izvērtējums, konstatējot nepilnības pantos, kas reglamentē līdzmantinieku savstarpējās attiecības atrodoties mantojuma kopvaldījumā, kā arī tiek apskatīti problēmjautājumi, kas saistīti ar mantojuma dalīšanu, akcentu liekot uz iepriekšēji saņemtā pievienojuma institūta nozīmes izvērtēšanu Latvijas tiesībās. Civillikumā dots izsmeļošs, bet nepilnīgs un vietām arhaisks mantojuma tiesību regulējums. Vairums pantu un tajos ietvertie tiesību institūti nesasniedz to sākotnējo mērķi vai arī neatbilst civiltiesiskās apgrozības interesēm, tādēļ ir grozāmi vai izslēdzami no Civillikuma. Šī pētījuma mērķis ir aktualizēt problēmjautājumus un rosināt diskusiju par izmaiņu nepieciešamību Civillikuma pantos, rezultātā piedāvājot jaunus pantu grozījumu projektus. Darbs galvenokārt balstīts uz Civillikuma, Notariāta likuma un citu saistīto normatīvo aktu analīzi. Argumentu pamatošanai darbā izmantota tiesu un notāru prakse, kā arī tiesību doktrīnā paustās atziņas.

Bachelor’s thesis “Mutual Relationships Between Co-heirs and Division of the Inheritance” assesses the regulation of Civil Law by finding shortcomings in Sections that regulate the mutual relationships between co-heirs being in joint possession of an estate, as well as considers the problematic aspects related to the division of an estate, specially emphasizing the role of the institute of additions to that which was received previously in the Legal System of Latvia. The Civil Law provides exhaustive, but at some parts incomplete and archaic, regulation of inheritance law. The majority of the paragraphs, and the legal institutes that they include, do not reach their initial goal or do not correspond to interests of administering justice. Due to the reasons mentioned above, the author of this work advocates the opinion that these Sections should be amended or even excluded from the Civil Law. The aim of this research is to activate the consideration of the above described questions and promote debate about the necessity of changes to the Sections of the Civil Law, which would result in offering new drafts of amendments to the Sections. This work is based mainly on the analysis of the Civil Law, Law on notaries public and other related laws and regulations. Judicial practice of the Courts and notary public, as well as ideas expressed by the legal doctrine, is used to ground the arguments made in this work.
Mutual Relationships between Co-heirs and Division of the Inheritance
Keywords: Juridiskā zinātne