Augu augšanas stimulatora Raskila fizioloģiskā ietekme uz kultūraugiem - Sieriņa, Alise (Latvijas Universitāte, 2017)
Darba mērķis ir noskaidrot kā vermikomposta ekstrakts (VE) Raskila ietekmē kultūraugu augšanu. Substrātos ar atšķirīgu minerālvielu nodrošinājumu uz 6 nedēļām tika stādītas sadīgušas miežu un lauku pupu sēklas, kuras pēc nedēļu ilgas augšanas tika apstrādātas ar dažādu koncentrāciju VE šķīdumiem. Nedēļu pēc katras apstrādes reizes tika veikti garuma, hlorofila koncentrācijas un hlorofila fluoroscences mērījumi. Pēc eksperimenta beigām tika noteikta to vasas masa, vasas sausnas masa, miežu dzinumu skaits. Kultūraugu dīgstu testā, kurā sadīgušas kviešu sēklas nedēļu tika audzētas dažādu koncentrāciju VE šķīdumos, tika noteikts 1., 2. lapas garums un to masa. Pēc iegūtajiem rezultātiem tika secināts, ka VE Raskila pozitīvi ietekmē miežu augšanu, ja tie lieti ar VE, kā arī VE šķīdumā augušu kviešu augšanu. Miežu, kuru VE apstrādes veids bija smidzināšana, kā arī lauku pupu augšanu, kurām VE tika liets uz augsnes, Raskila pozitīvi neietekmēja.

The goal of this study was to find out how vermicompost extract Raskila affect crop growth. Germinated barley and bean seeds were planted in substrates with different mineral contents. A week later they were treated with VE of different concentrations. One week after every treatment measurements of height, chlorophyll concentration and chlorophyll fluorescence were taken. Shoot mass, shoot dry mass and number of shoots were measured after 6 total weeks of growth. Wheat was tested by placing germinated seeds in different VE solutions for 1 week. Measurements of the length of first and second leaf, and their mass were taken. After examining the results, it was concluded that VE Raskila positively impact barley growth when they have been treated by dousing as well as the growth of wheat. Barley that was treated by spray and beans that were treated by dousing weren't positively impacted by Raskila.
Physiological effect of plant growth stimulator Raskila on crop plants
Keywords: Bioloģija; vermikomposts; bioloģiskais mēslojums; kultūraugi; mieži; kvieši