Brakuminu sociālā stāvokļa izmaiņas no feodālās ēras līdz mūsdienām. - Kaminska, Anita (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darba tēma ir „Minoritāšu grūtības Japānā”, un tās ietvaros darbā tiek aprakstīts šādas minoritātes – aini, burakumini, Rjūkjū salu jeb Okinavas iedzīvotāji, zainiči jeb korejieši un hibakuša jeb atombumbas radītā sprādziena izraisīto seku upuri un to pēcnācēji. Hibakuša ir viena no unikālākajām minoritātēm, jo lai gan pret viņiem arī tiek vērsta diskriminācija, pret viņu stāvokli ir izjūtama līdzjūtība. Šāda darba tēma tika izvēlēta, lai gāztu pasaulē valdošo uzskats ka Japāna ir mononacionāla un vienota valsts, bez minoritātēm. Salīdzinot ar citām valstīm attieksme pret minoritātēm ir diskriminējoša. Japānā kā jebkurā valstī ir arī citu tautu pārstāvji, un ne tikai to, kas minēti augstāk. Tāpat arī, lai gan Japāna ir viena no pasaules attīstītākajām valstīm, tajā pastāv diskriminācija sociālā līmenī, par ko pasaules lielākajai daļai nav ne jausmas. Šāda veida diskriminācija visasāk tiek vērsta pret burakuminiem un hibakuša.

The theme of Bachelors paper is „Difficulties of minorities” in Japan, and in this paper there will be written about 5 types of minorities – the Ainu, burakumin, Ryukyu or Okinawa indigenous people, zainichi or Koreans and hibakusha – those, who have survived atomic bombing on Hiroshima and Nagasaki, and their children and grandchildren. Hibakusha are one of the most unique group of minorities, because even if they are discriminated against, others feel sympathy for their condition. This theme was chosen, to overthrow the thought, that Japan is monoethnic country, which have no minorities and is homogenous. But in fact, in comparison with other countries, attitude against minorities are discriminating. Although, Japan is one of the most developed countries in the world, there is very strong discrimination in social level against other people, who aren’t Japanese, especially against burakumin and hibakusha.
The Changes in the Brakumin Social Status from Feudal Era to Nowadays.
Keywords: Āzijas studijas