Dziedāšanas loma bērna artikulācijas sekmēšanā 5-7 gadu vecumā - Grantiņa, Grēta (Latvijas Universitāte, 2023)
Kvalifikācijas darba autore ir Grēta Grantiņa, Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes studente programmā “Pirmsskolas skolotājs”. Darba vadītāja ir Mg. Paed. Baiba Brice. Kvalifikācijas darba tēma - “Dziedāšanas loma bērna artikulācijas sekmēšanā 5-7 gadu vecumā”. Šī darba mērķis ir teorētiski izpētīt un praksē izmēģināt kā regulāra un kvalitatīva dziedāšanas vingrinājumu izpilde spēj uzlabot artikulācijas spējas bērniem no 5 līdz 7 gadu vecumam. Kvalifikācijas darbam ir divas daļas - teorētiskā un empīriskā. Pirmajā daļā tika izanalizētas teorētiskās nostādnes pedagoģijas, psiholoģijas un mūzikas nozarēs, lai izzinātu dziedāšanas un artikulācijas savstarpējo mijiedarbību. Otrajā daļā aprakstīta empīriskā pētijuma norise un rezultāti. Pētījumā iesaistījās un aktīvi piedalījās 15 bērni vecumā no 5 līdz 7 gadiem un 8 grupu skolotājas no pirmsskolas izglītības iestādes x, 10 mūzikas skolotājas no visa Talsu novada. Šī pētijuma uzdevumi bija izpētīt un analizēt likumsakarības starp dziedāšanu un artikulācijas attīstīšanu, veikt novērojumu bērna artikulācijas spēju novērtēšanai, izveidot kritērijus pēc kuriem vērtēt bērna artikulācijas attīstību. Pēc tam tika veikta pedagogu aptauja, lai noskaidrotu viņu attieksmi, viedokļus un pieredzi par pētījuma tēmu. Pētījuma norises laikā tika atbildēts uz pētāmo jautājumu - pierādījās, ka regulāra, pielāgota un kvalitatīva dziedāšanas vingrinājumu izpilde sekmē bērnu artikulācijas aparāta darbību. Galvenie secinājumi: dziedāšana uzlabo bērna pašapziņu un motivāciju, paaugstinot bērna rezultātu līmeni. Kvalifikācijas darbā izmantotas 4 tabultas, 1 attēls, 18 bibliogrāfiskās vienības un 2 pielikumi. Darba kopējais apjoms ir 30 lapaspuses. Atslēgas vārdi : dziedāšana, pirmsskola, artikulācija, pedagoģija, motivācija.

The author of the qualification paper is Grēta Grantiņa, a student at the Faculty of Pedagogy, Psychology and Art at the University of Latvia in the "Preschool Teacher" program. The supervisor is Mg. paed. Baiba Brice. The topic of the qualification paper - "The role of singing in improving the child's articulation at the age of 5-7". The goal of this paper is to theoretically analyze and practically test how regular and qualitative use of singing exercises can improve the articulation abilities of children aged 5 to 7. The qualification paper is divided in two parts - theoretical and empirical. In the first part, theoretical positions in the fields of pedagogy, psychology and music were analyzed to understand the correlations between singing and articulation. The second part describes the process and results of the empirical study. 15 children between the ages of 5 and 7 and 8 group teachers from the preschool x, 10 music teachers across the Talsi district were involved and actively participated in the research. The tasks of this research were to investigate and analyze the correlations between singing and the development of articulation, to conduct an observation to evaluate the child's articulation abilities, to create criteria by which to evaluate the development of the child's articulation. A survey was conducted for teachers to find out their attitudes, opinions and experiences on the research topic. During the course of the research, the research question was answered - it approved that regular, adapted and qualitative performance of singing exercises contributes to the functioning of children's articulatory system. The main conclusions: Singing improves a child's self-confidence and motivation, boosting the child’s achievements. 4 tables, 1 figure, 18 bibliographic items and 2 appendices are used in the qualification paper. The total volume of the paper is 30 pages. Key words: singing, preschool, articulation, pedagogy, motivation.
The role of singing in improving the child's articulation at the age of 5-7
Keywords: Izglītības zinātnes; Dziedāšana; pirmsskola; artikulācija; pedagoģija; motiācija