Kanabinoīdu un citu halucinogēno psihoaktīvo vielu lietošana un pārmērīga lietošana COVID-19 izraisītu stresoru kontekstā - August, Niclas (Latvijas Universitāte, 2022)
Ievads: Kanabinoīdi ir pasaulē visvairāk lietotā narkotiskā viela.. PVO ģenerāldirektors 2020. gada 11. martā pasludināja COVID-19 pandēmiju. COVID-19 pandēmijas laikā daudzas valstis ieviesa ierobežojumus, lai ierobežotu jaunā koronavīrusa izplatīšanos, savukārt šie ierobežojumi var izraisīt garīgās veselības problēmas. Vairāki pētījumi liecina, ka COVID-19 izraisītā stresa pārvarēšanai tika lietota marihuāna vai citi halucinogēni. Mērķi: Tika sagatavots literatūras apskats, kurā apkopota jaunākā literatūra par vielu lietošanu pandēmijas laikā un kas ļauj salīdzināt to ar aptaujas datiem. Pētījuma, kas tika veikts no novembra līdz februārim, mērķis bija novērtēt riska un aizsargājošos faktorus attiecībā uz izmaiņām marihuānas un halucinogēnu lietošanā COVID-19 pandēmijas laikā. Materiāls un metodes: Aptauja tika izveidota, izmantojot Google veidlapas, un izplatīta sociālajos medijos no 2021. gada 24. novembra līdz 2022. gada 28. februārim. Kopējais dalībnieku skaits ietver 201 pieaugušo personu no dažādām sociālajām, demogrāfiskajām un ekonomiskajām vidēm. Rezultāti: Pētījuma dalībnieki, kuri cieta no pilnīgas izolācijas, ziņoja par vislielāko vielu lietošanas pieaugumu (32,4 %). Tālāk sekoja izvērtētais ģimenes stāvoklis. Dalībnieki, kuri bija neprecēti, ziņoja par vielu lietošanas pieaugumu (29,1 %). Riska faktors biežākai lietošanai bija arī dzimums: 25,7 % vīriešu novēroja lietošanas pieaugumu, lietošana pieauga jaunākā vecuma grupā no 18 līdz 24 gadiem (27,9 %) un tad, ja viņiem bija mentālā slimība (11 %),kā arī, ja viņi pārsvarā dzīvoja mājās (7 %). Spānijas un Latvijas iedzīvotāji piedzīvoja vislielākās izmaiņas salīdzinājumā ar laikposmu pirms pandēmijas. Secinājums: Visspēcīgākie ar COVID-19 saistītie stresori vielu lietošanas pārmaiņām bija ģimenes stāvoklis un pieredzētās pašizolācijas veids. Atslēgas vārdi: kanabinoīdu lietošanas traucējumi, vielu lietošanas traucējumi, COVID-19 pandēmija, pašizolācija.

Background: Cannabis is the most used drug in the world. On 11 March, the general director of the WHO declared COVID-19 a pandemic. During the COVID-19 pandemic, several countries have introduced restrictions to contain the spread of the new coronavirus, potentially leading to mental health problems. Multiple studies suggest that cannabis and hallucinogens were used to cope with COVID-19 induced stressors. Objectives: A literature review was prepared that summarizes the latest literature on substance use during the pandemic and allows comparison with the survey data. The aim of the study, conducted from November 2021 to February 2022, was to assess risk and protective factors for change in cannabis and hallucinogen use during the COVID-19 pandemic. Material and methods: Google Forms was used to create a survey that was distributed via social media from November 24 of 2021 to February 28 of 2022. The total number of participants includes 201 adults from different social, demographic, and economic backgrounds. Results: Participants who suffered from total isolation reported the largest increase in substance use (32.4%). Followed by marital status. Participants who were single reported an increase in substance use (29.1%). Being male (25.7%), age group 18-24 (27.9%), having a mental illness diagnosis (11%) and being predominantly at home (7%) were associated with increased risk of substance use. Residents of Spain and Latvia experienced the most changes compared with the pre-pandemic period. Conclusion: The strongest COVID-19 related stressors for changes in substance use were marital status and the type of experienced self-isolation Keywords: Cannabis use disorder, substance use disorder, COVID-19 pandemic, self-isolation
Cannabis and Other Hallucinogenic Substance use and Abuse in the Context of COVID-19 Related Stressors
Keywords: Medicīna; Cannabis use disorder; Substance use disorder; COVID-19 pandemic; self-isolation