Dienvidsusējas ūdens ķīmiskā kvalitāte Neretas ciemā - Vaļule, Santa (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darba nosaukums ir „Dienvidsusējas ūdens ķīmiskā kvalitāte Neretas ciemā”. Darba mērķis ir noskaidrot, kāda ir Dienvidsusējas ūdeņu ķīmiskā kvalitāte Neretas ciemā un kādi piesārņojuma avoti to ietekmē. Lielupē un tās baseina upēs ūdens kvalitāte ir viszemākā Latvijā. Dienvidsusēja, kas ir viena no garākajām upēm Latvijā, arī ietilpst šajā baseinā, taču ziņu par tās kvalitāti ir salīdzinoši nedaudz. Darbā tiek analizēti Dienvidsusējas ūdens ķīmiskās kvalitātes dati, kā arī faktori, kas to ietekmē Neretas ciemā. Pēc darba izstrādes tika secināts, ka Neretas notekūdeņu attīrīšanas iekārtu notekūdeņi neatstāj būtisku ietekmi uz Dienvidsusējas ūdeņu kvalitāti, taču pētījumā iegūtie analīžu rezultāti norāda uz paaugstinātu amonija jonu saturu, un iegūtās bioķīmiskā skābekļa patēriņa vērtības norāda uz vidēju piesārņojuma līmeni. Kopumā var secināt, ka upei ir labas pašattīrīšanās spējas.

The title of the Bachelor work is “The chemical quality of water in river Dienvidsusēja in village Nereta”. The aim of the Bachelor’s work is to clarify the chemical quality of Dienvidsusēja in village Nereta and find out what factors influence it. The lowest water quality in Latvia is in Lielupe river basin. As Dienvidsusēja is part of this basin and one of the longest rivers in Latvia, the information is insufficient about the water quality in it. The paper analyses the chemical water quality of Dienvidsusēja and factors that affect it. It was concluded after evaluation that sewage treatment plant of Nereta leaves insignificant impact to water quality, but the study of the analytical results indicate to heightened ammonia content. Also biochemical oxygen demand value indicates the medium level of pollution. Overall, it can be concluded that the river have a good waste water purification capabilities.
Water chemical quality of the River Dienvidsusēja at Nereta village
Keywords: Vides zinātne