Lunasīna lokalizācija neiroblastomas šūnu līnijā SH-SY5Y - Reinika, Sigita (Latvijas Universitāte, 2014)
Lunasīns ir 43 aminoskābju garš peptīds, kam piemīt pretiekaisuma, pretvēža un holesterīna pazeminošas īpašības. Sākotnēji tas bija izdalīts no sojas pupām un vēlāk atrasts arī miežos, kviešos, rudzos, tritikālē, auzas (Avena sativa L.), Solanum nigrum L. („melnā naktene”) un amarantā. Darba mērķis bija ar imūnofluorescences un Western blota metodes palīdzību noskaidrot lunasīna uzņemšanu un intracelulāro lokalizāciju neiroblastomas šūnu līnijā SH–SY5Y. Rezultāti rāda, ka lunasīns tiek uzņemts neiroblastomas SH–SY5Y šūnās un nokļūst citoplazmā. Gan imūnofluorscences, gan Western blota rezultāti norāda uz primārās antivielas iespējamo nespecifisko saistību ar šūnas proteīniem. Atslēgas vārdi: lunasīns, neiroblastomas šūnu līnija SH–SY5Y, imūnofluorescence, Western blots.

Lunasin is 43-amino acid long peptide with anti–inflammatory, anti–cancer and cholesterol–reducing properties. It was originally isolated from soybeans and later found also in barley, wheat, rye, triticale, oats (Avena sativa L.), European black nightshade (Solanum nigrum L.) and amaranth. The aim of the study was by immunofluorescence and Western blot method to find out whether lunasin up-take and localisation in neuroblastoma cell line SH-SY5Y. Results show that lunasin was uptaken and localised in cytoplasm of the neuroblastoma cell line SH-SY5Y, however were observed unspecific binding to the cellular proteins that needs to be further elucidated. Key words: lunasin, neuroblastoma cell line SH–SY5Y, immunoflourescence, Western blot
Lunasin localization in neuroblastoma cell line SH-SY5Y
Keywords: Farmācija