Ģimenes attiecību modelis Aristofana komēdijās - Hodjačiha, Solvita (Latvijas Universitāte, 2009)
Senās Grieķijas vēsture ir viens no vispopulārākajiem vēstures izpētes objektiem. Arī šis darbs ir veltīts Senās Grieķijas vēstures pētniecībai. Darba mērķis ir analizēt, kā Aristofāna komēdijās tiek attēlota ģimene un tajā valdošās attiecības. Kā metode mērķa sasniegšanai tiek izmantota Aristofāna lugu analīze un tā sasaiste ar zinātnisko literatūru, lai iegūtu pēc iespējas objektīvāku informāciju par komēdijās attēlotajām ģimenes locekļu attiecībām. Darbs tiek strukturēts trijās nodaļās, kurās tiek analizētas ģimenes locekļu savstarpējās attiecības Aristofāna komēdijās. Viens no būtiskākajiem secinājumiem, kurš izriet balstoties uz avotu analīzi, ir Peloponesas kara ietekme uz ģimenes locekļu attiecībām klasiskā laikmeta Atēnās. Sociālās sekas blakus ekonomiskajām un politiskajām bija Peloponesas kara rezultāts, kurš kalpo par pamata fonu komēdiju tapšanas laikā.

The history of Ancient Greece is one of the most popular research objects. Also, this work is devoted to research of the history of Ancient Greece. The goal is to analyze how the ruling relations in the family are depicted in the comedies of Aristophanes. As a method to achieve objective is to use links between analyze of the plays of Aristophanes and the scientific literature to get more objective information of family relationships based on comedies. Work is structured in three sections, which analyzes the relationships between the members of families in the comedies of Aristophanes. One of the key findings that are based on analyze of the sources is the impact of the Peloponnesian War on the relationships between the members of the families in the age of Classical Athens.
Model of Family Relationships in the Comedies of Aristophanes
Keywords: Vēsture