Telpa un telpiskums vācu ekspresionisma filmās - Pavlova, Marija (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darbs „Īsta un fiktīva telpa vācu eksprisionisma filmā” ir veltīts režisora Frīdriha Vilhelma Murnau visā pasaulē pazīstamajai vācu eksprisionisma filmai „Nosferatu:šausmu simfonija”. Darba mērķis ir parādīt, kas šajā filmā ir patiess un balstās uz reāliem faktiem kā arī parādīt, kas ir pilnīga izdoma. Gan šobrīd, gan arī filmas tapšanas gados, šī tēma allaž bija aktuāla no tā skata punkta, ka auditoriju vienmēr ir piesaistījušas tēmas par visu mistisko, neizprotamo un nezināmo. Atvērts paliek jautājums :”Kur ir robeža starp īstenību un izdomu?” Bakalaura darbā tiek dots ieskats par to, ko vispār nozīme termini „Telpa” un „Telpiskums”, kā arī kāda un cik nozīmīga loma tiem ir atvelēta gan literārajos darbos,gan filmās. Analīzes gaitā tiek secināts, ka telpu, kurā risinās sižets ir teju tikpat svarīgs kā galveno varoņu izvēle. Auditorija izrāda lielāku interesi, ja filmas pamatā ir patiesi notikumi un sižeta norises vieta katrs, kurš grib var redzēt savām acīm.

The following bachelor work „Reale and fictional space in german movie of expressionism” is dedicated to Friedrih Wihlem’s Murnau worldwide known movie „Nosferatu:a symphony of horror” The aim of this work is to show what in this particular movie is based on real facts and what is complete fiction. Nowadays and in the time when the movie was taken this topic has been always been actual and excited a lot of people by it’s mysticism, riddle and uknown. The question still remains :”Where is the line between reality and fiction?” This bachelor work gives an overlook about about „Space” and „Spaciality” as a definition and as well as shows their significance in movies and in literature. Durying the analysis it can be conclude that space where actions are taking a place have a distinct meaning as same as main characters of the movie. The audience prefers and shows bigger interest to those movies were the plot is based on true story and the place where the movie has been taken can actually be visited by themselves.
Space and Spatiality in German Expressionist Films
Keywords: Valodniecība; Nosferatu; Filma; Telpa; Reālais; Fiktīvais