Profesionālā izdegšana aprūpētāju darbā - Dreimane, Sanija (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba tēma ir “Profesionālā izdegšana aprūpētāju darbā”. Darba mērķis ir izpētīt profesionālās izdegšanas fenomenu aprūpētāju darbā sociālās aprūpes centrā. Lai to noskaidrotu, tika analizēti izdegšanas veicinošie faktori un izdegšanas ietekme uz aprūpētāju darbu un attiecībām ar aprūpējamām personām. Darba teorētiskais ietvars balstās uz Kristīnas Maslačas multidimensionālo izdegšanas teoriju un Viljama Dž. Guda lomu spriedzes teoriju. Tika veikta literatūras analīze par izdegšanas jēdzienu, tā izpausmēm un faktoriem, kas to ietekmē, kā arī empīriskais pētījums, kurā izmantota daļēji strukturēta intervija. Intervijās piedalījās sociālās aprūpes centra aprūpētāji, kuru pieredze tika analizēta, izmantojot tematiskās analīzes pieeju. Bakalaura darba secināts, ka aprūpētāji izteikti piedzīvo emocionālu izsīkumu. Profesionālā izdegšana cieši saistīta ar nepietiekamu emocionālo atbalstu, zemu atalgojumu, augstu slodzi.

The topic of the Bachelor's thesis is “Professional burnout among caregivers”. The aim of the thesis is to explore the phenomenon of professional burnout in the work of caregivers at a social care center. To achieve this, factors contributing to burnout and the impact of burnout on caregivers’ work and their relationships with the individuals they care for were analyzed. The theoretical framework of the thesis is based on Christina Maslach’s multidimensional theory of burnout and William J. Goode’s role strain theory. A literature review was conducted on the concept of burnout, its manifestations, and influencing factors, as well as an empirical study using semi-structured interviews. Caregivers working in a social care center participated in the interviews, and their experiences were analyzed using thematic analysis. The thesis concludes that caregivers experience significant emotional exhaustion. Professional burnout is closely related to insufficient emotional support, low remuneration, and high workload.
Professional burnout among caregivers
Keywords: Socioloģija; Aprūpētāji; Profesionālā izdegšana; Sociālā aprūpe; Ilgstoša sociālā aprūpe