Starptautisko cilvēktiesību normu ievērošana migrācijas lietu jautājumos no 1990. līdz 2019. gadam: Austrālijas un Kanādas gadījuma analīze - Cīrulis, Valters Reinis (Latvijas Universitāte, 2019)
Šī ir Austrālijas un Kanādas gadījuma analīze par starptautisko cilvēktiesību normu ievērošanu migrācijas lietu jautājumos no 1990. gada līdz 2019. gadam.: Austrālijas un Kanādas gadījums. Mūsdienās migrācijai un cilvēku mobilitātei ir liela nozīme, jo ar migrāciju saistītie procesi nodrošina cilvēku un, līdz ar to, prasmju, zināšanu un inovāciju spēju pārvietoties gan starp dažādiem reģioniem vienas valsts ietvaros, gan starp dažādām valstīm. Jautājumiem, kuri sasaistīti ar migrāciju būs mūžīga aktualitāte un tie būs svarīgi dažādās izpausmēs. Vienmēr kādā reģionā uz pasaules pastāvēs jau esoši nozīmīgi migrācijas ceļi vai veidosies jauni, kurus nodrošinās mūsdienu pasaules mainība un augošās valstu ekonomikas. Aplūkojot Austrālijas un Kanādas gadījumu caur cilvēktiesību prizmu un mēģinot izsecināt vai ir iespējams izšķirt konkrētas darbības kā padarīt migrāciju par pozitīvu elementu valsts attīstībai, vai, analizējot konkrēto laika periodu un konkrētās valstis, ir iespējams izšķirt konkrētas metodes, kuras varētu pārmantot arī citas valstis, lai labāk spētu tikt galā ar migrācijas lietu saistītajiem jautājumiem. Veicot salīdzinošo analīzi šajā konkrētajā pētījumā ir iespējams secināt, ka ir dažādas pieejas, lai ar migrācijas palīdzību panāktu gan ekonomisko, gan kultūras ieguvumus un vairotu sabiedrības labklājību dažādos līmeņos. Aspekti, kuros ir iespējams mācīties no Austrālijas: kā kontrolēt personu kustību un nepieļaut nekontrolētu migrāciju, kā noteikt valsts prioritāro virzienu, piemēram, ekonomiskā izaugsme un ar kādiem līdzekļiem to sasniegt, piemēram, kvalificētā darba spēka piesaistīšana no citām valstīm. Aspekti, kuros ir iespējams mācīties no Kanādas: kā veicināt valsts tēla atpazīstamību pasaulē caur valstiska līmeņa pretimnākšanu, gan caur sabiedrības kopienu iesaisti, kā vienlaikus panāktu procentuāli lielu migrāciju, to kontrolēt, bet maksimāli ievērojot visas saistības, ko nosaka starptautiskie cilvēktiesību normu kopumi. Atslēgas vārdi: cilvēktiesības, migrācija, bēglis, migrants, Austrālija, Kanāda

This is an analysis of the case of Australia and Canada on respect for international human rights standards on migration matters from 1990 to 2019. Today, migration and human mobility play an important role, as migration related processes provide the ability of people and, consequently, skills, knowledge and innovation to move between different regions within one country and between different countries. Migration related issues will have an eternal spotlight and will be important in various forms. There will always be significant existing migration routes in a regions around the world or new ones, which will be supported by the current world's variability and growing economies. Looking at the case of Australia and Canada through the human rights prism and trying to find out whether it is possible to distinguish concrete actions how to make migration a positive element for a country's development, whether it is possible to distinguish certain methods that could be inherited by other countries as well. A comparative analysis in this particular study can conclude that there are different approaches to achieving both economic and cultural benefits through migration and increasing public welfare at different levels. Aspects where it is possible to learn from Australia: how to control the movement of people and prevent uncontrolled migration, how to define a national priority, such as economic growth, and by what means to achieve it, for example, attracting skilled work from other countries. Aspects where it is possible to learn from Canada: how to promote the image of the country in the world through state-level engagement, how to communicate and involve citizen communities and how to achieve a high percentage of migration but control it to maximum respect for all the obligations imposed by international human rights. Key words: human rights, migration, refugee, migrant, Australia, Canada
Respect for International Human Rights in the area of migration from 1990 till 2019: case analysis of Australia and Canada
Keywords: Politikas zinātne; cilvēktiesības; migrācija; bēglis; migrants; Austrālija