Smēķēšanas izraisīto agrīno patoloģisko pārmaiņu novērtēšana plaušās un to saistība ar hroniskas obstruktīvas plaušu slimības kandidātgēnu polimorfismiem - Kislina, Agnese (Latvijas Universitāte, 2015)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot smēķēšanas izraisītās iekaisīgās un funkcionālās pārmaiņas plaušās jauniem smēķētājiem un to saistību ar HOPS kandidātgēniem. Tika izveidotas pētījumam atbilstošas veselu nesmēķējošu un asimptomātisku smēķējošu brīvprātīgo jauniešu grupas. Pētījuma dalībniekiem tika novērtēta plaušu ventilācijas funkcija, veikta krēpu indukcija imūno šūnu izvērtēšanai un tika ņemtas venozās asinis ģenētiskai izpētei. Pētījums apstiprināja hipotēzi, ka jauniem indivīdiem ar salīdzinoši mazu smēķēšanas stāžu un normāliem plaušu ventilācijas funkcijas rādītājiem jau ir konstatējamas pārmaiņas ierosināto krēpu imūno šūnu spektrā, kas liecina par agrīnu iekaisuma reakciju un minētās pārmaiņas ir saistītas ar pētītajiem HOPS kandidātgēnu polimorfismiem. Atslēgvārdi: smēķēšana, HOPS, inducētās krēpas, kandidātgēni

The aim of this study was to evaluate the smoking-induced inflammatory and pulmonary function changes in young tobacco smokers and their association with COPD candidate genes. We enrolled groups of young smoking and young nonsmoking volunteers adequate for research. We evaluated pulmonary function, performed sputum induction to evaluate immune cell spectrum and took venous blood samples for genetic analysis. We confirmed our hypothesis that even in young individuals with relatively brief history of smoking and normal pulmonary function parameters there are some changes in the cell spectrum in their induced sputum, which indicate development of COPD and may be relevant in regards to COPD candidate genes. Keywords: smoking, COPD, induced sputum, candidate genes
EVALUATION OF SMOKING INDUCED EARLY PATHOLOGICAL CHANGES IN THE LUNGS AND THEIR ASSOCIATION WITH POLYMORPHISMS OF CHRONIC OBSTRUCTIVE PULMONARY DISEASE CANDIDATE GENES
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Medicīna un farmācija; Medicīna; Veselības aprūpe