Microsoft Fabric pielietojums universitātes datu analīzē un vizualizācijā - Kalniņa, Marta (Latvijas Universitāte, 2025)
Darbs aplūko Microsoft Fabric piemērotību universitātes datu analīzei un vizualizēšanai. Pētījuma mērķis bija izpētīt Microsoft Fabric, izstrādājot praktisku pielietojumu, izveidojot semantisko datu modeli, kas balstīts uz RSU reālajiem datiem. Tika analizēta platformas arhitektūra, izstrādāts risinājums datu ielādei un attēlošanai Power BI un Excel vidē, kā arī novērtēti galvenie pārejas izaicinājumi. Rezultāti rāda, ka Microsoft Fabric ir tehnoloģiski piemērots, lietotājam draudzīgs un viegli uzturams risinājums. Izstrādāti arī ieteikumi Microsoft Fabric ieviešanai citās organizācijās, balstoties uz gūto praktisko pieredzi.

The thesis explores the suitability of Microsoft Fabric for university data analysis and visualization. The aim of the research was to examine Microsoft Fabric by developing a practical application — a semantic data model based on real data from Rīga Stradiņš University (RSU). The platform's architecture was analysed, a solution for data loading and display in Power BI and Excel environments was developed, and key migration challenges were assessed. The results show that Microsoft Fabric is a technologically appropriate, user-friendly, and easy-to-maintain solution. Recommendations for implementing Microsoft Fabric in other organizations have also been formulated, based on the practical experience gained.
Application of Microsoft Fabric in university data analysis and visualization
Keywords: Datorzinātne; Microsoft Fabric; datu analīze; datu vizualizēšana; Power BI; universitāte