Slepkavības, kā noziedzīga nodarījuma kvalifikācijas nošķiršana no miesas bojājumu nodarīšanas, problemātika - Paņkiva, Alla (Latvijas Universitāte, 2015)
Autore darbā analizējusi jautājumus, kas saistīti ar nonāvēšanas kvalifikācijas problēmām Latvijas krimināltiesību sistēmā. Tā kā cilvēka dzīvība ir svarīgākā dabas dotā sociālā pamatvērtība un cilvēka pamattiesības uz dzīvību garantē Latvijas Republikas Satversme, darbā tika izvirzīts mērķis – aplūkot nonāvēšanas kvalifikācijas problēmjautājumus, izpētot noziedzīgu nodarījumu pret dzīvību un veselību teorētiskos un praktiskos aspektus. Īpaši autore analizējusi nonāvēšanas (slepkavības) jēdziena izpratni, izvirzot priekšlikumu no Krimināllikuma izslēgt terminu „slepkavība”. Kā arī autore atklājusi nonāvēšanas norobežošanas no miesas bojājumu nodarīšanas, ja tie bijuši par iemeslu cietušā nāvei, problēmjautājumus tiesiskajā reglamentācijā, izvirzot priekšlikumus izdarīt grozījumus Krimināllikumā, izslēdzot Krimināllikuma 125.panta trešajā daļā paredzētās noziedzīgā nodarījuma sekas – cietušā nāves iestāšanos. Atslēgvārdi: nonāvēšana; slepkavība; miesas bojājumi; kvalifikācija; cēloņsakarība.

The Paper analyses issues related to the problems of homicide qualification in the criminal law system of Latvia. Since human life is the most important social core value given by nature and a fundamental human right to life is guaranteed in Satversme of the Republic of Latvia, the Paper sets a goal – to examine the issues of homicide qualification by studying the theoretical and practical aspects of criminal offences committed against life and health. The author has particularly analysed the understanding of the concept of homicide (murder) proposing to delete the term “murder” from the Criminal Law. The author has also revealed the issues of separating homicide from infliction of bodily injury, if it has been a cause for the death of victim, in legal regulation proposing to amend the Criminal Law by deleting the consequences of a criminal offence – death of the victim – stipulated in the third Paragraph of Section 125 of the Criminal Law. Keywords: homicide; murder; bodily injury; qualification; causal relation.
Maģistra darbs
Keywords: Juridiskā zinātne