Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības iesaiste darba attiecību regulēšanā - Zuja, Megija (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darbā autore ir veikusi LBAS gadījuma izpēti. Darba mērķis ir noskaidrot LBAS iesaisti darba tiesisko attiecību regulēšanā. Pētījumā izmantotas sociālo tīklu un konfliktu teorijas, apskatīts deregulācijas procesu skaidrojums dažādu autoru darbos. Maģistra darbā analizētas 9 daļēji strukturētas intervijas ar LBAS pārstāvjiem un sociālajiem partneriem. Autore secina, ka sociālo tīklu struktūrai ir būtiska nozīme lēmumu pieņemšanas procesos. Respondenti pozitīvi ir novērtējuši mediācijas procesa nepieciešamību konfliktu novēršanai. LBAS būtu jāpārskata savu pieeju darba tirgus segmentācijas procesiem, kas līdz šim ir tikuši nepietiekami novērtēti, veicinot diskriminācijas veidošanos darba attiecībās.

The master’s thesis is a case study of LBAS aimed to identify its involvement in the regulation of employment legal relations. The author uses social network system and conflict theories, as well the works of various authors on the deregulation process. The author conducted 9 semi-structured interviews with the representatives of LBAS and with social partners. The author concludes that structure of social network system plays an important role in decision-making. The interviewees positively evaluated the necessity of mediation process to prevent conflicts. LBAS has so far underestimated the labour market segmentation process, which has exacerbated discrimination in employment relations, therefore, it should revise its approach in tackling the problem. Keywords: trade union confederation, LBAS, employment relations, mediation, segmentation.
Involvement of Free Trade Union Confederation of Latvia in the regulation of labor relationships
Keywords: Socioloģija; arodbiedrību konfederācija; LBAS; darba attiecības; mediācija; segmentācija