Armēņu genocīds un tā atzīšana turku diasporā - Barsegjana, Ruzanna (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbs „ Armēņu genocīds un tā atzīšana turku diasporā” ir veltīts turku diasporas atsevišķiem pārstāvjiem, kuri neskatoties uz Turcijas valdības oficiālo armēņu genocīda noliegumu, atzīst 1915.g armēņu genocīdu. Aizrobežu turku vēsturnieki Taners Akčams un Ugurs Umits Ungors organizē un piedalās starptautiskajās konferencēs par armēņu genocīdu. Literatūras laukā aizrobežu turku rakstnieces Elifas Šafakas, romāns „The Bastard of Istanbul”, izraisīja lielu sašutumu Turcijā. Tas, iespējams ir pirmais turku literārais darbs, kurā ir pētīta armēņu genocīda emocionālā realitāte turku ģimenē Stambulā un armēņu ģimenē Amerikā, caur četrām sieviešu paaudzēm. Darba mērķis ir izpētīt atsevišķu turku diasporas pārstāvju viedokļus par armēņu genocīdu un tā atzīšanu. Darbs sastāv no 49. lappusēm un iedalīts trīs nodaļās. Pirmā nodaļa ir veltīta vēsturnieka Tanera Akčama viedoklim par turku nacionālo identitāti, Turcijā publicētiem darbiem par armēņiem un šķēršļiem armēņu un turku attiecībās. Otrā nodaļa ir veltīta vēsturnieka Ugura Umita Ungora viedoklim par armēņu lomu Osmaņu impērijas ekonomikā, deportācijām un īpašumu atņemšanai Osmaņu armēņiem, kā arī Adanas dienvidu provinces kokvilnas ražošanai un 1909.g. armēņu masu slepkavībam. Trešā nodaļa ir veltīta armēņu genocīda attēlojumam turku rakstnieces Elifas Šafakas romānā „The Bastard of Istanbul”. Rezultātā ir izdarīts secinājums, ka dažādu nozaru mūsdienu turku diasporas atsevišķie pārstāvji atzīst armēņu genocīdu. Atslēgvārdi: Armēņu genocīds, Osmaņu impērija, Turcija, Armēnija, deportācijas.

The bachelor thesis „The recognition of Armenian genocide in Turkish diaspora” highlights the recognition by the Turkish diaspora of the Armenian genocide in 1915. The thesis draws from work of historians Taner Akcam and Ugur Umit Ungor, that gained recognition through organization and participation in number of international conferences on Armenian genocide. Moreover the thesis takes into account the historical novel “The bastard of Istanbul” written by Elif Shafak. This novel have steered a controversy by being possibly one of the first Turkish literary pieces that have provided an emotional and real account of Armenian genocide through the eyes of four generations of women in Turkish and Armenian families. By reviewing both scientific and literary aforementioned works, the aim of this thesis is to illuminate the alternative view on the Armenian genocide and its recognition by modern day Turks in diaspora. This thesis consists of 48 pages and in its first chapter it introduces and narrows down the problem through the triangulation of discussion on Turkish national identity, Turkish view on the Armenian genocide as well as discussion on the relations and tensions between Armenian and Turks prior and during the period. The second chapter continues with the discussion of the economic role that Armenians have played on the Ottoman Empire and its significance in triggering the deportations and real estate appropriation. The third chapter then summarizes the discussion of the first two chapters through the presentation of the themes brought up in the historical novel “The Bastard of Istanbul” by Elif Shafak, who masterfully depicts the period. Through presentation of various views depicted in the literature this thesis presents the bases of recognition of the Armenian genocide utilized by Turkish diaspora. Key words: Armenian genocide, Ottoman empire, Turkey, Armenia, deportations.
The Recognition of Armenian Genocide in Turkish Diaspora
Keywords: Āzijas studijas