Vienšūnas parazīta Toxoplasma gondii sastopamība meža cūkās (Sus scrofa) - Jerina, Beatrise (Latvijas Universitāte, 2021)
Termiski nepietiekoši apstrādātas meža cūkas gaļas lietošana uzturā ir potenciāls Toxoplasma gondii invāzijas avots cilvēkiem. Zināšanas par T. gondii izplatību un sastopamību meža cūkās, dod iespēju apzināt riskus cilvēku veselībai un izstrādāt profilakses pasākumus stratēģijas. Pētījuma mērķis bija noteikt T. gondii sastopamību meža cūkās Latvijā un sakarības ciešumu starp T. gondii DNS un specifisko pret-T. gondii IgG antivielu klātbūtni meža cūkās. Pētījuma ietvaros tika izmantota seroloģiskā metode (ELISA) un divas T. gondii DNS izdalīšanas metodes – no hidrolīzes koncentrāta kopējā DNS izdalīšana un ar magnētiskām lodītēm specifiskā T. gondii DNS izdalīšana. Pēc sistemātiskās literatūras pārskata iegūtiem rezultāti (PRISMA), T. gondii vidēja seroprevalence meža cūkās, izmantojot ELISA noteikta 25,6% (95% TI 23,8-39,8). Savukārt kopējā T. gondii DNS invāzijas ekstensitāte – 19,8% (95% TI 15,9-23,6). Pētījuma ietvaros noteikta T. gondii seroprevalence meža cūkās novērota 30,5% (TI 22,3-37,6), bet T. gondii klātbūtne meža cūkās konstatēta 5,0-8,5% paraugos atkarībā no izmantotās metodes. Kohena Kappa koeficients, kas ir metožu savstarpējas korelācijas pamatrādītājs, norāda, ka starp seroloģiskam (ELISA) un molekulārām metodēm (DNS izdalīšana no hidrolīzes koncentrāta un ar magnētiskām lodītēm) netika novērota sakarība, jo koeficienti ir 0,20 un 0,16 attiecīgi.

Consumption of undercooked wild boar meat is a potential source of Toxoplasma gondii invasion in humans. Knowledge of the prevalence of T. gondii in wild boars provides an opportunity to identify risks to human health and to develop prevention strategies. The aim of the study was to determine the prevalence of T. gondii in wild boars in Latvia and an interrater reliability between T. gondii DNA and specific anti-T. gondii IgG antibodies presence in wild boars. The study used a serological method (ELISA) and two T. gondii DNA extraction methods – extraction of total DNA from the hydrolysis concentrate and extraction of specific DNA using magnetic beads. According to the results obtained from a systematic literature review (PRISMA), the mean seroprevalence of T. gondii in wild boars using an ELISA from the manufacturer ID.vet is 25,6% (95% CI 23,8-39,8). In turn, an invasion intensity among T. gondii DNA – 19,8% (95% CI 15,9-23,6). In current study seroprevalence of T. gondii in wild boars was observed in 30,5% (CI 22,3-37,6), but the presence of T. gondii DNA in wild boars was found in 5,0-8,5% (CI 2,9-7,0; 6,6-9,3) samples depending on the used method. The Cohen’s Kappa coefficient, which is a key indicator of the correlation between the methods, indicates that no correlation was observed between serological (ELISA) and molecular methods (extraction of DNA from hydrolysis concentrate and using magnetic beads), as the coefficients are 0,20 and 0,16, respectively.
Occurrence of protozoan parasite Toxoplasma gondii in wild boars (Sus scrofa)
Keywords: Bioloģija; Toxoplasma gondii; prevalence; Sus scrofa; sastopamība