Antiklinālu kroku mezoformas Latvijas centrālajā daļā - Rīdere, Agnese (Latvijas Universitāte, 2014)
Pētījumu objekts – disharmoniskas kroku mezoformas – sastopamas Latvijas centrālās daļas augšdevona iežos un nav izsekojamas dziļākos struktūrmasīvos. Tās raksturo traucēts virsējās Pļaviņu, Salaspils un Daugavas svītas dolomītu slāņkopas sagulums, kurām paguļ klastiskie Amatas, Gaujas un Burtnieku nogulumi, kā arī salīdzinoši nelielais mērogs un krasie spārnu krituma leņķi. Maģistra darba gaitā tika apkopoti un analizēti iepriekšējie pētījumi bezsakņu struktūrās Daugavas krokojuma zonā un Baložu-Katlakalna teritorijā, kā arī, pamatojoties uz teritorijā veiktajiem urbumu ģeotelpiskajiem datiem, sagatavota dolomītu biezuma karte Latvijas centrālajā daļā, veikta šo kroku trīsdimensionālu modeļu un griezumu izveide, analizēta to kinemātika un aplūkoti iespējamie bezsakņu struktūru veidošanās apstākļi glaciotektonisku procesu rezultātā. Iegūtie rezultāti ļauj izstrādāt kritērijus šādu antiklināļu identificēšanai, kā arī sniedz interpretāciju par to veidošanās apstākļiem. Atslēgvārdi: dolomīts, glaciotektonika, deformācija, lokālstruktūras, slīdējuma-tecējuma krokošanās

The research object – disharmonic mezoscale anticlinal folds in the central part of Latvia – is described by disrupted upper devonian dolomites, that are underlain by upper devonian soft clastic sediment layer. These antiforms are situated under quarternary sediments and are not traced through Caledonian massif. The main tasks during the study was to summarize and analyse the previous research on the study area, create 3D model and various sections to describe the fold geometries and the main structural elements, and create dolomite thickness map, using drilling data. The results were obtained and the discussion, conclusions about folding kinemtics and interpretations were made on glaciotectonic basis. Keywords: dolomite, glaciotectonics, deformation, local structures, flexural slip-flow folding
Mezoscale anticlinal folds in the central part of Latvia
Keywords: Ģeoloģija