Sekundārās profilakses efektivitāte kardioloģiskiem un kardioķirurģiskiem pacientiem ambulatoras kardiorehabilitācijas laikā - Zariņa, Elīna (Latvijas Universitāte, 2013)
Mērķis: Noskaidrot sekundārās profilakses efektivitāti kardioloģiskiem un kardioķirurģiskiem pacientiem ambulatoras KR laikā. Uzdevumi: 1.Analizēt svara, vidukļa apkārtmēra, tauku krokas uz augšdelma un lāpstiņas, VC, pulsa starpības pirms/pēc slodzes izmaiņas ambul. KR laikā; 2.Izvērtēt izmaiņas 6-min iešanas testā noietajā attālumā; 3.Izvērtēt HSM FK izmaiņas ambul.KR laikā. Secinājumi: 1.Pētāmā grupa ir pārāk maza, lai dotu pārliecinošus secinājumus par KR programmas efektivitāti. 2.Netika atrasta statistiski ticama sakarība, ka ambul.KR ietekmē samazinātos vai palielinātos svars, vidukļa apkārtmērs vai tauku kroka uz augšdelma/lāpstiņas. 3.Kardioķirurģisko pac. grupā pārliecinoši palielinās vitālā kapacitāte (p = 0,024) un pulsa variabilitāte pirms/pēc slodzes (p = 0,025). 4.Ambul.KR ietekmē pārliecinoši palielinās 6-minūšu testā noietais attālums (p = 0,001) un samazinās HSM FK (p = 0,014).

The aim was to estimate the efficacy of secondary prevention in cardiologic and cardiosurgery patients during outpatient CR program. Tasks: 1.To analyze changes in weight, waist circumference, skinfold thickness on upper arm and scapula, VC, heart rate variability before/after exercise; 2.To evaluate changes in 6-min walking distance and in CHF FC during CR program. Conclusion: 1.Research group was too small to develop convincing conclusions about efficacy of CR program. 2.Study showed no statistically reliable verification that there is significant increase or decrease in weight, waist circumference or skinfold thickness on upper arm and scapula. 3.In the group of cardiosurgery patients there is significant increase in VC (p = 0,024) and heart rate variability before/after exercise (p = 0,025). 4.There was found statistically reliable coherence that there is significant increase in 6-min walking distance (p = 0,001) and decrease in CHF functional class (p = 0,014).
Afficacy of secondary prevention in cardiologic and cardiosurgery patients during outpatient cardiac rehabilitation
Keywords: Medicīna