Krūts dziedzera audzēja histopatoloģiskais un klīniskais raksturojums RAKUS Latvijas onkoloģijas centrā 2022.- 2023.gadā - Cvetkova, Jeļizaveta (Latvijas Universitāte, 2024)
Krūts audzēji ir aktuāla problēma visā pasaulē, it īpaši ļaundabīgi krūts audzēji. Krūts audzēja attīstības modelis joprojām nav skaidrs, bet ir vairāki pētījumi par to, kas mēģina izskaidrot šo procesu, pašlaik ir četri modeli: neatkarīga cilta (lineage) modelis, konverģējoša fenotipa modelis, evolūcionārs “pudeļu kakla” (bottleneck) modelis un multiklonāls invazīvais modelis. Visi šie modeli ir sarežģiti, bet ir nepieciešami labākai saprotnei par DCIS – neobligāta audzēja prekusora attīstību par ļaundabīgu procesu. Pētījuma mērķis: Pētījuma mērķis ir novērtēt biežākus krūts audzēja apakštipus Latvijā, noteikt vecumu, kad biežāk ir konstatēts ļaundabīgs un labdabīgs process, novērtēt diferenciācijas pakāpi (Grade) un BI-RADS biežāko kategoriju. Pētījuma hipotēze: Latvijā krūts ļaundabīgi audzēji ir vairāk sastopami nekā labdabīgie veidojumi un ļaundabīgi audzēji pārsvāra būs konstatēti vecuma no 50 līdz 80 gadiem. Materiāli un metodes: retrospektīvs pētījums. Tika ievākti dati par 223 pieaugušiem pacientēm, kurā starpā ir 222 sievietes un viens vīrietis ar krūts audzējiem un cita tipa patoloģiskām izmaiņām (kā, piemēram, adenoze) no RAKUS Patoloģijas centra arhīva. Iegūtie dati tika secīgi analizēti, izmantojot statistikas metodes. Rezultāti: 60.1% gadījumu no 223 pacientiem bija sastopama infiltratīva duktāla karcinoma, infiltratīvai lobulārai karcinomai pēc mūsu rezultātiem ir 6.3% gadījumu. Fibroadenoma bija sastopama tikai 17% gadījumu. Intraduktāla papilloma bija sastopama 5.8% gadījumu. Adenoze mūsu pētījumā bija sastopama 5.8%. Sievietēm krūts audzēji dominē (99.4%). Sadalot pacientus pa vecumu, visbiežāk krūts audzēji bija sastopami pacientiem vecuma no 51-70 gadiem. Pēc 51 gadu vecuma parasti tika konstatēts ļaundabīgs process (57.4%), bet vecuma, kas ir zemāks par 50 gadiem, parasti tika konstatēta labdabīga slimība (16.6%). Grade 1 bija sastopams 13.9% gadījumos, Grade 2 bija 45.3% gadījumu un Grade 3 tikai 8.5% gadījumu. BI-RADS 4 un 5 ir visbiežākas kategorijas. Secinājumi: Biežākais krūts dziedzera audzēja apakštips Latvijā ir infiltratīva duktāla karcinoma, kam seko infiltratīva lobulāra karcinoma. Biežākas labdabīgais audzējs Latvijā ir fibroadenoma. BI-RADS 4 un BI-RADS 5 ir biežākas kategorijas Latvijā. Krūts dziedzera audzējs Latvijā biežāk sastopmas vecuma no 51 līdz 70 gadiem. Latvijā krūts ļaundabīgi audzēji ir vairāk sastopami nekā labdabīgie veidojumi. Visbiežākā ļaundabīgā audzēja diferenciācijas 4 pakāpe ir Grade 2 audzēji. Pacientēm jaunākām par 511 gadu biežāk tika konstatēts labdabīgs audzējs, savukārt pacientēm vecākām par 51 gadu biežāk novēro ļaundabīgu krūts dziedzera audzēju. Hipotēze ir daļēji apstiprināta, jo pēc mūsu rezultātiem Latvijā krūts ļaundabīgi audzēji tiešām ir vairāk sastopami nekā labdabīgie veidojumi, bet krūts audzējs Latvijā bija biežāk sastopams vecuma no 51 līdz 70 gadiem, nevis vecuma no 50 līdz 80 gadiem.

Breast tumors are a pressing problem all over the world, especially malignant breast tumors. The pattern of breast tumor development is still unclear, but there are several studies on what attempts to explain this process, there are currently four models: an independent Lineage (lineage) model, a convergent phenotype model, an evolutionary “bottleneck” (bottleneck) model, and a multiclonal invasive model. All these models are complex, but are necessary for a better understanding of the development of DCIS – an optional tumor precursor into a malignant process. The aim of the study: to evaluate more common breast tumour subtypes in Latvia, to determine the age when malignant and benign processes are detected more often, to determine the degree of differentiation (Grade) and the most frequent category of BI-RADS. Research hypothesis: in Latvia breast malignancies are more common than benign formations and malignancies will be detected in the age range from 50 to 80 years. Materials and methods: a retrospective study. Data were collected on 223 adult patients, including 222 women and one man with breast tumours and other pathological changes such as adenosis from the archives of the RAKUS pathology centre. The data obtained were sequentially analyzed using statistical methods. Results: infiltrative ductal carcinoma was present in 60.1% of cases out of 223 patients, infiltrative lobular carcinoma according to our results has 6.3% of cases. Fibroadenoma was present in only 17% of cases. Intraductal papilloma was present in 5.8% of cases. Adenosis in our study was present in 5.8%. In women, breast tumors predominate (99.4%). When dividing patients by age, most often breast tumors were found in patients aged 51-70 years. At the age of 51, a malignant process was usually detected (57.4%), while at the age below 50 years, a benign disease was usually detected (16.6%). Grade 1 was present in 13.9% of cases, Grade 2 was present in 45.3% of cases and Grade 3 only in 8.5% of cases. BI-RADS 4 and 5 are the most common categories. Conclusions: the most common breast tumour subtype in Latvia is infiltrative ductal carcinoma followed by infiltrative lobular carcinoma. More common benign tumor in Latvia is fibroadenoma. BI-RADS 4 and BI-RADS 5 are more common categories in Latvia. Breast tumor in Latvia is more common in the age range from 51 to 70 years. In Latvia, breast malignancies are more common than benign formations. The most common degree of differentiation of a malignant tumor is Grade 2 tumors. Patients younger than 511 years of age were more likely to 6 have benign tumours, while patients older than 51 years of age were more likely to have malignant breast tumours. The hypothesis is partially confirmed, because according to our results in Latvia breast malignant tumors are indeed more common than benign formations, but breast tumor in Latvia was more common in the age from 51 to 70 years, and not in the age from 50 to 80 .
The histopathological and clinical characteristics of breast cancer in REUH Latvian center of oncology in 2022 till 2023 year
Keywords: Medicīna; labdabīgs audzējs; ļaundabīgs audzējs; BI-RADS; Grade