Piedziņas vēršana uz nekustamo īpašumu kā daļu laulāto kompantā. - Sokolovska, Janīna (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darba “Piedziņas vēršana uz nekustamo īpašumu kā daļu laulāto kopmantā” mērķis ir noskaidrot galvenos prakses gadījumus, kā izpildu lietas ietvaros zvērināts tiesu izpildītājs nosaka laulāto mantas piederību un laulātā daļu kopmantā. Tāpat darba mērķis ir noskaidrot, vai izpildu lietas ietvaros tiek samērotas laulāto un kreditoru intereses. Darbā autore ir aplūkojusi Latvijas tiesisko regulējumu kopsakarā ar citu valstu laulāto likumisko mantisko attiecību institūtu regulējošām normām. Tāpat autore ir aplūkojusi laulāto likumisko mantisko attiecību institūta vēsturisko attīstību un analizējusi problemātikas rašanās pamatus mantas piederības un laulāta daļas noteikšanā un darba noslēgumā sniegusi priekšlikumus, kā risināt aplūkotos problemātikas gadījumus.

The objective of the Master’s thesis “Collection of real estate as a part in the joint property of spouses” is to ascertain the main cases of practice, how a sworn bailiff determines the ownership of the property of spouses and a spouse’s share in the joint property within an enforcement case. The objective of the thesis is also to ascertain whether the interests of spouses, on one hand, and the creditor, on the other hand, are correlated within an enforcement case. In the thesis, the author has examined the Latvian legal regulation in connection with the regulatory norms of the institutes of legal property relations of spouses of other countries. The author has also examined the historical development of the institute of legal property relations of spouses and analysed the bases of the problems in determining the ownership of property and the share of a spouse and has provided suggestions on how to solve the examined problem cases at the conclusion of the thesis.
Collection of real estate as a part in the joint property of spouses.
Keywords: Juridiskā zinātne; laulāto likumiskās mantiskās attiecības; parādnieka daļa laulāto kopmantā; laulāto kopīgas mantas prezumcija; laulāto kopīgā manta