Profilaktiskie pasākumi ģimenes ārsta praksē - Orlova, Inese (Latvijas Universitāte, 2020)
Veselības profilaktiskajiem pasākumiem ir ļoti liela nozīme sabiedrības veselības saglabāšanā. Ikvienam sabiedrības loceklim ir brīva izvēle veikt vai neveikt šos profilaktiskos pasākumus, bet katrs no mums ir atbildīgs par sava tuvākā cilvēka veselību. Bakalaura darba tēmas mērķis ir noskaidrot pacienu sadarbību profilaktisko pasākumu veikšanā. Autora izvirzītā hipotēze: sievietes no 50 līdz 75 gadiem vairāk sadarbojas profilaktisko pasākumu veikšanā kā vīrieši no 50 līdz 75 gadiem. Bkalaura darbā tik ietverta gan teorētiskā gan praktiskā daļa. Pētijumā tiek analizēta Nolas Penderes māszinību teorija, jēdzieni – profilaktiskie pasākumi, sadarbība, kā arī teorijas analīze saitībā ar izvēlēajoem profilaktiskajie pasākumiem – grpas vakcināciju, diferijas un stingumkrampju vakcināciju, dzemdes kakla vēža skrīningu, krūts dziedzeru skrīningu un PSA (prostatas antigēna) skrīningu asins analīzēs. Pētījumā tiek pielietota kvantitatīvā pētijuma meode ar izstrādātu anketu 100 respondentiem no 50 līdz 75 gadiem. Pētījuma rezultāti apstiprina, ka sievietes no 50 līdz 75 gadiem vairāk sadarbojas profilaktisko pasākumu veikšanā kā vīrieši no 50 līdz 75 gadiem

Health prevention measures play a very important role in the preservation of public health. Every member of sociey has the freedom to take or not to take these preventive measures but each of us is responsible for the healh of his or her closes man. The aim of the subject of bachelor’s work is to clarify the relationship between prevention measures. Hypotesis put forvard by the autor: women between 50 and 75 more cooperate in taking preventive measures as men between 50 and 75 years old. The work of the bachelor includes both theoretical and practical parts. The final analysis ofthe sister theory of Nola Pender, the concepts of preventive measures, cooperation,as well as a theory analysis in relation to the prevention measures such as influenza vaccinatin, vaccination of difteria and tetanus, screening of cervical cancer, screening of breast cancer and screening of prostate antigen in blood tests. The study uses a quantitative post-mortem with a drawn-up questionnaire for 100 respondents between 50 and 75 years. Study results confirm that women between 50 and 75 more cooperate in taking preventive measures as men between 50 and 75 years old.
Preventive Measures in GP Practice
Keywords: Medicīna; profilakse; vakcinācija; gripa; difterija; vēzis