Medicīnas ētikas principi vispārējās aprūpes māsu praksē uzņemšanas un neatliekamās palīdzības nodaļā - Špakova, Olga (Latvijas Universitāte, 2024)
Mūsdienu veselības aprūpē ētikas principu ievērošana ir būtiska, lai nodrošinātu pacientu drošību un uzticību medicīnas personālam. Tēmas aktualitāte: Medicīnas ētikas principi ir būtiska daļa no vispārējās aprūpes māsu praksē uzņemšanas un neatliekamās palīdzības nodaļā. Šobrīd vispārējās aprūpes māsu praksē var novērot sarežģītas situācijas, kur ne vienmēr vispārējas māsas ir pietiekami sagatavotas, kompetentas un izglītotas, lai situāciju atrisinātu saskaņā ar ētikas kodeksa prasībām. Darba aktualitāte ir saistīta ar nepieciešamību izpētīt medicīnas ētikas nozīmi vispārējās aprūpes māsu praksē un sniegt rekomendācijas situācijas uzlabošanai. Darba autore plāno pētījumā iegūtos rezultātus izmantot, lai uzlabotu un veicinātu medicīnas ētikas principu ievērošanu vispārējās aprūpes māsu praksē uzņemšanas un neatliekamās palīdzības nodaļā. Darbā tiek pētīti galvenie medicīnas ētikas principi: personības autonomija, nekaitēšana, laba darīšanas jeb žēlsirdība, taisnīgums un konfidencialitātes princips, kā arī to piemērošana konkrētajā medicīnas nozarē. Pētījuma mērķis ir noskaidrot medicīnas ētikas principu ievērošanu vispārējās aprūpes māsu praksē uzņemšanas un neatliekamās palīdzības nodaļā. Pētījuma hipotēze: Vispārējās aprūpes māsu praksē uzņemšanas un neatliekamās palīdzības nodaļā vairāk ievēro personības autonomijas un nekaitēšanas principus, mazāk konfidencialitātes un privātuma, kā arī taisnīguma principus. Pētījumā tika izmantotas kvantitatīva šķērsgriezuma aprakstošās metodes, veicot aptaujas anketēšanu ar vispārējās aprūpes māsu personālu, lai uzzinātu viņu viedokļus, pieredzi un situācijas, kurās ētikas principi tiek pārbaudīti praksē. Atslēgvārdi: medicīnas ētika, vispārējas aprūpes māsas, uzņemšanas nodaļa, neatliekamā palīdzība, veselības aprūpe, ētikas principi.

In modern healthcare, adherence to ethical principles is essential to ensure patient safety and trust in medical personnel. Relevance of the topic: Medical ethics principles are a fundamental part of general nursing practice in emergency and admission departments. In contemporary general nursing practice, complex situations can arise where general nurses are not always adequately prepared, competent, and educated to resolve situations in accordance with ethical code requirements. The relevance of this work is linked to the need to explore the significance of medical ethics in general nursing practice and to propose recommendations for improving situations. The author of the study intends to use the results obtained from the research to enhance and promote adherence to medical ethics principles in general nursing practice in the admission and emergency departments. This study investigates the main principles of medical ethics: patient autonomy, non- maleficence, beneficence (or charity), justice, and confidentiality, as well as their application in the specific medical field. The aim of the research is to determine the adherence to medical ethics principles in general nursing practice in the admission and emergency departments. Research Hypothesis: In general nursing practice within the admission and emergency departments, there is a greater adherence to the principles of patient autonomy and non- maleficence, while there is less adherence to the principles of confidentiality and privacy, as well as justice. The research utilized quantitative cross-sectional descriptive methods, conducting survey questionnaires with general nursing staff to gather their opinions, experiences, and situations where ethical principles are tested in practice. Keywords: medical ethics, general nursing, admission department, emergency care, healthcare, ethical principles.
Medical ethics principles are a fundamental part of general nursing practice in emergency and admission departments
Keywords: Veselības un sporta zinātnes