Valūtas kursa ietekme uz Latvijas ārējās tirdzniecības bilanci - Salenieks, Eduards (Latvijas Universitāte, 2020)
Ārējās tirdzniecības bilance ir viens no svarīgākajiem rādītājiem, lai analizētu valsts ārējo tirdzniecību, kā arī tā ir svarīga daļa no maksājumu bilances. Latvijas ārējās bilances saldo jau vairākus gadus ir bijis negatīvs (Pēc pasaules bankas datiem), tāpēc šajā darbā tiek apskatīts kādi faktori vispār ietekmē ārējo tirdzniecības bilanci un kā valūtas kurss teorētiski varētu ietekmēt valsts ārējo tirdzniecības bilanci. Diplomdarba mērķis ir izvērtēt valūtas kursa ietekmi uz Latvijas ārējo tirdzniecību no 1995. gada līdz 2018. gadam, balstoties uz reālo efektīvo valūtas kursu, Latvijas IKP uz vienu iedz. un ārzemju eksporta partneru IKP. Pirmajā nodaļā vispārīgi tiek aprakstīta ārējā tirdzniecība, imports un eksports, valūtas kurss, kurš tiks ņemts par pamatu regresijas vienādojumam. Otrā nodaļa veltīta Latvijas tirdzniecības un makroekonomisko rādītāju analīzei, kā arī Eksporta un importa struktūrai un partneriem. Trešā darba nodaļa veltīta regresijas analīzei ar iespējamo modeli, kuru varētu piemērot, lai noteiktu kā valūtas kurss ietekmē ārējo tirdzniec;ibas bilanci izmantojot ADF testu, Johansena kointegrācijas testu un ARDL modeli.

The foreign trade balance is one of the most important indicators for analyzing a country's foreign trade, and it is also an important part of the balance of payments. Latvia's external trade balance has been negative for several years (according to the World Bank data), so this paper examines what factors affect the foreign trade balance in general and how the exchange rate could theoretically affect the country's foreign trade balance. The aim of the diploma thesis is to evaluate the impact of the exchange rate on Latvia's foreign trade from 1995 to 2018, based on Real effective exchange rate and GDP per capita in Latvia and foreign GDP. The first chapter describes in general terms foreign trade, imports and exports, the exchange rate, which will be used as the basis for the regression equation. The second chapter is devoted to the analysis of Latvia's trade and macroeconomic indicators, as well as the structure and partners of exports and imports. The third chapter is devoted to regression analysis with a possible model that could be applied to determine how the exchange rate affects the foreign trade balance using the ADF test, the Johansen cointegration test and the ARDL model.
Impact of Exchange rate on Latvia's foreign trade balance
Keywords: Ekonomika; starptautiskā tirdzniecība; eksports; imports; ARDL; ADF