Cēsu grāmatniecības attīstība no pirmsākumiem līdz mūsdienām - Vasmane, Lāsma (Latvijas Universitāte, 2007)
Savā darbā aplūkoju grāmatniecības attīstību Cēsīs no pirmsākumiem līdz mūsu dienām. Grāmatniecība, ar to saprotot grāmatu izdošanu, Cēsīs faktiski sākusies ar 1880. gadiem, kad pilsētā ierīkoja pirmo - Kārļa Mačernieka tipogrāfiju. Augstāko punktu Cēsis, kā viens no Latvijas grāmatu izdošanas centriem, sasniedz 20.gs. sākumā, grāmatizdevēja Jāņa Ozola darbības laikā. Pēc viņa nāves 1906.g. sākas stagnācija. Otro elpu Cēsu grāmatniecība iegūst 1920. gados, pirmās Latvijas Republikas laikā. Nopietns trieciens ir 1929. - 1933. gada ekonomiskā krīze, kuras rezultātā bankrotē viens no Cēsu ievērojamākajiem grāmatniekiem Oskars Jēpe. Otrā pasaules kara radītās sociāli ekonomiskās pārmaiņas grāmatu izdošanu Cēsīs būtiski ierobežo. Nozares atdzimšana sākusies ar valsts neatkarības atjaunošanu 1990. gados.

This paper is about development of publishing work from the very beginning untill pesent. The bublishing, meaning by this the printing of books in the town of Cēsis from the 1880ies when the first printing house under the name Kārlis Mačernieks was open here.Cēsis reached highest point aso ne of the book printing centers in Latvia in the beginning of the 20th century thanks to a very active Publisher Jānis Ozols. Stagnation in this area started after his death in 1905. The second period of active publishing begins in 1920ies the time of the first independent republic of Latvia. Economic crisis in 1929-1933 was a very serious blow for printing in general and also caused the bankruptcy of the famous book printer Oskars Jēpe. The changes in social economy that were caused by World War II were the main reason why the amount of printing reduced significantly. Rebirth of this branche of economy started after the renewal of independence of Latvia in 1990ies.
Publishing Development in Cēsis From Beginnings till Nowadays
Keywords: Komunikācijas zinātne