Okazionāli frazeoloģismi publicistikā - Pavlovska, Linda (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba nosaukums ir „Okazionāli frazeoloģismi publicistikā”. Mūsdienās okazionālu frazeoloģismu darināšana un lietošana publicistikā ir kļuvusi aktuāla, bet tā ir maz pētīta. Darba mērķis ir izpētīt okazionālu frazeoloģismu darināšanu un lietošanu publicistikas materiālos. Lai sasniegtu darba mērķi, ir izvirzīti vairāki uzdevumi, kuros ietilpst teorētiskās literatūras izpēte, okazionālu frazeoloģismu darināšanā izmantoto frazeoloģisma pamatstruktūras pārveidojumu identificēšana, klasificēšana pēc kopīgām pazīmēm un analīze. Pārveidojumi ir analizēti no strukturālā un semantiskā aspekta. Publicistikas materiālos izmantotie frazeoloģismu pārveidojumi no strukturālā aspekta ir aizstāšana, paplašināšana un izlaišana. No semantiskā aspekta frazeoloģismu pārveidojumi ir saistīti ar politiku, ekonomiku, sportu, izklaidi un kultūru.

The topic of the Bachelor paper is „Occasional Idioms in Mass Media Texts”. Nowadays occasional idiom formation and use in mass media texts have become topical, but there is lack of researches about them. The aim of the research is to study occasional idiom formation and use in mass media texts. According to the aim, there are highlighted tasks, which include studies of theoretical literature, identification of individual idiom transformations, which are used in occasional idiom formation, their classification with common features and analysis. Transformations are analyzed from structural and semantic aspects. Used idiom transformations from structural aspect in mass media texts are substitution, addition and ellipsis. Idiom transformations from semantic aspect are related with politics, economics, sport, entertainment and culture.
Occasional Idioms in Mass Media Texts
Keywords: Filoloģija; frazeoloģija; okazionāli frazeoloģismi; publicistika; strukturālais aspekts