Sistemātiskās domāšanas integrēšana “Bioloģija I” mācību saturā 11. klašu skolēniem tematā “Vide un organism evolucionārās pārmaiņas” - Kudrjavceva, Aleksandra (Latvijas Universitāte, 2025)
Sistemātiskas domāšanas integrēšana “Bioloģija I” mācību saturā 11. klašu skolēniem tematā “Vide un organismu evolucionārās pārmaiņas”. Aleksandra Kudrjavceva, darba vadītāja vad. pētniece Dr. paed. Rita Birziņa. Pieredzes darbs – 51 lpp., 10. attēli, 1 pielikums, izmantoti 11 literatūras avoti. Pieredzes darbā tiek izskatīta sistemātiskās domāšanas teorētiskā konstrukcija kā būtiska 21. gadsimta prasme un tās nozīme izglītības procesā. Autore izstrādā un pilnveido mācību procesu, iekļaujot uzdevumus, kas veicina sistemātisko domāšanu par tādām tēmām kā "Vielu cirkulācija ekosistēmās", "Barības tīkli", "Ekosistēmas stabilitāte" un "Filoģenētiskie koki un diverģence". Darbs iesaka tādas izvērtēšanas metodes kā esejas izmantošana, lai analizētu skolēnu sniegumu, pārbaudot viņu prasmes loģiskā argumentācijā, oriģinalitātē un sistemātiskās domāšanas izpratnē. Iegūtie rezultāti apliecina sistemātiskās domāšana pilnveidi mācību procesā Noslēgumā autors veic pašizvērtējumu par mācību procesu, atzīstot gan veiksmes, gan grūtības, un plāno dalīties ar šo pieredzi ar skolas personālu un plašāku izglītības kopienu, lai veicinātu sistemātiskās domāšanas ieviešanu un attīstību izglītībā.

Integration of Systems thinking integration into the 'Biology I' curriculum for 11th grade students within the topic 'Environment and evolutionary changes of organisms' Aleksandra Kudrjavceva, Supervisor: Researcher Dr. paed. Rita Birziņa. Experience work – 51 pages, 10 images, 1 appendix, researched 11 literature sources. This experience work examines the theoretical construct of systematic thinking as an essential skill of the 21st century and its significance in the educational process. The author develops and enhances the teaching process by including tasks that promote systematic thinking on topics such as "Material Circulation in Ecosystems," "Food Webs," "Ecosystem Stability," and "Phylogenetic Trees and Divergence." The work suggests evaluation methods such as the use of essays to analyze student performance, testing their skills in logical argumentation, originality, and understanding of systematic thinking. The results obtained confirm the enhancement of systematic thinking in the educational process. In conclusion, the author conducts a self-assessment of the teaching process, acknowledging both successes and challenges, and plans to share this experience with the school staff and the broader educational community to promote the implementation and development of systematic thinking in education.
Systems thinking integration into the 'Biology I' curriculum for 11th grade students within the topic 'Environment and evolutionary changes of organisms'
Keywords: Izglītības zinātnes; sistemātiskā domāšana; eseja; mācīšanas metodes; skolēna personīgā pilnveide; vidusskola