No ieslodzījuma nosacīti pirmstermiņa atbrīvoto personu uzraudzība - Sprince, Ieva (Latvijas Universitāte, 2018)
Ne vienmēr likumpārkāpējam ieslodzījumā ir jāatrodas tik ilgi, cik to paredz tiesas spriedums. Krimināllikums paredz iespēju nosacīti atbrīvot no pilnīgas soda izciešanas personu, kura izcietusi daļu no soda. Nosacīti pirmstermiņa atbrīvotajām personām tiek piemērota uzraudzība, kuru veic Valsts probācijas dienests. Maģistra darba mērķis ir izpētīt un spēt pamatot nosacītas pirmstermiņa atbrīvošanas nozīmi un nepieciešamību, kā arī izpētīt elektroniskās uzraudzības priekšrocības, trūkumus, attīstību. Darba uzdevumi ir izpētīt nosacītas pirmstermiņa atbrīvošanas priekšnosacījumus, procesuālo kārtību, iepazīties ar normatīvajiem aktiem, kas regulē nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda, kā arī atbrīvoto uzraudzību, salīdzināt ar ārvalstu praksi, konstatēt nepilnības normatīvajā regulējumā. No pētījuma izriet, ka normatīvie akti detalizēti regulē nosacīti pirmstermiņa atbrīvoto personu uzraudzību, taču pastāv arī vairākas problēmas. Darbā tiek sniegti ieteikumi situācijas uzlabošanai.

Not always the offender must be in imprisonment as long as it is provided by the judgment of a court. The Criminal Code provides the possibility to release from complete sentence person, who has suffered a part of punishment. Conditionally pre-term released people are brought under monitoring, which is conducted by National Probation service. The aim of Master’s thesis is to explore and to be able to justify the importance of conditional release and the necessity and explore the advantages, disadvantages of electronig monitoring, its development. The tasks of work are to explore conditions of conditional pre-term release, procedural arrangements, acquainted with the laws and regulations, acts which govern conditional pre-term release from punishment and monitoring of released people, compared with the foreign practices, identifying gaps in the legislative regulation. The study shows that the laws in detail regulate the conditional pre-term monitoring of released people, but there are also several problems. The work includes recommendations to improve the situation. Keywords: electronic monitoring, conditional pre-term release, probation clients, monitoring, National Probation service.
Monitoring of the suspended pre-term discharge of prisoners
Keywords: Juridiskā zinātne; elektroniskā uzraudzība; nosacīta pirmstermiņa atbrīvošana; probācijas klients; uzraudzība; Valsts probācijas dienests