Atmosfēras nokrišņu raksturs un izmaiņu tendences Latvijā - Križickis, Eduards (Latvijas Universitāte, 2007)
Maģistra darbā tiek aplūkotas un analizētas atmosfēras nokrišņu sadalījuma likumsakarības un izmaiņu tendences Latvijā laika periodā no 1948. līdz 2005. gadam. Pasaulē ir vērojams klimata pārmaiņu process, un nokrišņu daudzuma izmaiņas ir stipri atšķirīgas dažādos pasaules reģionos. Nokrišņu daudzuma raksturu, to izmaiņas pasaulē un Latvijā lielā mērā nosaka globālā atmosfēras cirkulācija, kas ir viens no galvenajiem faktoriem to mainībai. Darbā tiek dots īss pārskats par iepriekš veiktajiem nokrišņu izmaiņu pētījumiem dažādos pasaules reģionos, lai detalizēti varētu izvērtēt nokrišņu izmaiņu tendenču kopsakarības Latvijas teritorijā. Maģistra darbā tika aplūkota un analizēta dažādu cirkulācijas tipu, apkārtējā reljefa, kā arī Baltijas jūras un Rīgas līča ietekme uz atmosfēras nokrišņu sadalījumu Latvijā. Literatūras analīzē tika apskatīta arī Rīgas pilsētas telpiskās struktūras loma nokrišņu daudzuma sadalījumā un mainībā ilglaicīgā skatījumā. Darba pētnieciskajā daļā, pēc apstrādātiem meteoroloģisko staciju un hidroloģisko posteņu novērojumu datiem, tiek analizētas atmosfēras nokrišņu ilgtermiņa izmaiņu tendences Latvijas fizioģeogrāfiskajos rajonos. Pēc ilggadīgām novērojumu rindām tika iegūtas vidējās svērtās nokrišņu summas vērtības, kas kartogrāfiskā veidā attēlotas, labi parāda un raksturo nokrišņu gada un sezonālo sadalījumu Latvijā laikā no 1948. līdz 2005. gadam. Pielietojot Mann-Kendalla testa un lineārās regresijas metodes, tika izpētītas gada nokrišņu summas izmaiņu tendences visā pētāmajā laika periodā (1948.-2005.), normas periodā (1961.-1990.) un laika periodā no 1991. līdz 2005. gadam. Pēc iegūtajiem Mann-Kendalla testa rezultātiem tika izanalizētas nokrišņu izmaiņu tendences sezonālā un mēneša griezumā. Lai izvērtētu nokrišņu sadalījuma teritoriālās atšķirības, darbā ir analizēta savstarpējo sakarību korelācijas matrica starp visām 43 meteoroloģiskajām stacijām un hidroloģiskajiem posteņiem. Statistiski nozīmīgas nokrišņu izmaiņu tendences ir konstatētas normas periodā (1961.-1990.), kad nokrišņu daudzums visā Latvijā ir palielinājies. Sezonālā griezumā būtiskas nokrišņu pieauguma tendences ir vērojamas ziemā. Darba atslēgas vārdi: atmosfēras nokrišņi, nokrišņu gada un sezonālais sadalījums, ilgtermiņa izmaiņu tendences, Latvija.

In the Master thesis the author is investigating and analyzing regularities of precipitation distribution and trends in precipitation taking place in Latvia in the period between 1948 and 2005. The process of climate change is taking place all over the world and the changes of the amount of precipitations vary in different regions. The characteristics and changes of the precipitation amount in Latvia and in the whole World to a large extent are determined by global atmospheric circulation as one of the major factors. The thesis provides short summary of the recent studies of precipitation amount changes in different regions in order to implement detailed analysis of the tendency regularities of the changing precipitation amount in Latvia. In the Master thesis the author investigates and analyzes the influence of different types of circulations, surrounding relief as well as of the Baltic Sea and the Gulf of Riga on the precipitation distribution in Latvia. In the literature analysis the impact of the Riga’s dimensional structure on the precipitation distribution and its changes is being considered in long-term perspective. In the seventh part of the thesis the author analyzes the long-term trends concerning atmospheric precipitation in physiogeographic regions of Latvia according to the processed data of observations implemented by meteorological stations and hydrological posts. After the number of long-standing observations weighted mean values of overall amount of precipitations had been studied out; these figures, being cartographically depicted, perfectly reflect and characterize annual and seasonal precipitation distribution taking place in Latvia within the period from 1948 to 2005. Applying the methods of Mann-Kendall test and linear regression the author explores the trends of overall precipitations amount during the whole studied period (1948-2005), the norm period (1961-1990) and the time between 1991 and 2005. According to the results of Mann-Kendall test, the precipitation trends were analyzed in the sectional view of seasons and months. In order to comprehend the territorial differences of precipitation distribution the author of the Master thesis analyzes the interconnections correlation matrix containing data from all 43 meteorological stations and hydrological posts. Statistically significant precipitations trends date back to the norm period (1961-2005) when the amount of precipitation had increased. In seasonal view the most significant trends in precipitation increase take place in winter. Key words: atmospheric precipitation, annual and seasonal precipitation distribution, long-term trends, Latvia.
The character and trends of atmospheric precipitation in Latvia
Keywords: Ģeogrāfija