Augstskolas absolventu darba kvalitātes saistība ar sociālo kapitālu un cilvēkkapitālu - Beināre, Ruta (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darba mērķis ir noteikt strādājošo augstskolas absolventu darba kvalitāti un tās saistību ar sociālo kapitālu un cilvēkkapitālu. Pētījumā aptaujāts 151 absolvents, kurš anketas pildīšanas brīdī strādāja un bija absolvējis augstskolu no 2014. līdz 2016. gadam, un raksturoja savas darbavietas kvalitāti, iegūto izglītību, darba pieredzi un ego-tīklu. Secināts, ka izlasē augsta darba satura kvalitāte ir grupā, kurai ir iepriekšēja darba pieredze nozarē. Rezultāti apstiprina, ka vīrieši tiek biežāk novērtēti kā starpnieki informācijas apmaiņā, lai gūtu labākas darbavietas. Sociālo zinātņu absolventu vidū augsta darba kvalitāte ir saistīta ar iespēju uzzināt informāciju no cilvēkiem, kas saņem ienākumus un strādā līdzīgā nozarē. Ienākumu esamība ego-tīklā ir nozīmīga arī sieviešu grupā.

The aim of this master’s thesis was to determine the job quality of graduates who are working and its relation with social and human capital. To observe it, a survey was created in which 151 graduates, who were working at the time and who had graduated from a university between 2014 and 2016, described the quality of their workplace, education, experience and ego network. In the end it was concluded that the group which already had experience in their work field have higher quality of job environment. It was concluded that men are viewed more as brokers in information exchange to get better quality jobs. Among graduates of social sciences, higher job quality correlates with the number of people in ego network who earn salary and work in the same field. The correlation with the ego network and a salary was also observed in women’s group.
The Relation Between Job Quality and Social and Human Capital in Graduates
Keywords: Socioloģija; darba kvalitāte; cilvēkkapitāls; sociālais kapitāls; augstskolas absolventi; ego-tīkli